"Taxa pe valoarea adaugata este o chestiune interesanta. Stiu din conversatiile pe care le-am avut in aceasta dimineata cu primul ministru ca trateaza aceasta problema (creÅŸterea TVA - n.r.) cu multa seriozitate si este, la randul lui, ingrijorat si intelege consecintele pe care o astfel de decizie le-ar putea avea", a declarat Anstee.

Intrebat despre oportunitatea cresterii taxelor intr-o perioada de criza, cu referire la TVA, Anstee a precizat ca o astfel de decizie ar trebui luata ca o ultima solutie pentru reducerea deficitului bugetar, in cazul in care nu s-a reusit diminuarea cheltuielilor publice.

El a adaugat ca fiecare tara va trebui sa decida singura care este cea mai adecvata solutie pentru mediul macroeconomic.

Rugat sa precizeze daca in cadrul discutiilor premierul Boc a mentionat despre o eventuala majorare a TVA in perioada urmatoare, Anstee a raspuns ca nu a fost informat despre o astfel de decizie.

Fondul Monetar International a revizuit in scadere prognoza de crestere economica a Romaniei in 2010 de la 1,3% la 0,8%, noua estimare fiind punct de plecare pentru discutiile in cadrul celei de-a patra evaluari a acordului stand-by, care vor incepe miercuri si se vor incheia pe 7 mai.