Cand platim TVA-ul la emiterea facturii sau la incasarea ei?
Aprobam legi pe care nu ne lasa Uniunea Europeana sa le aplicam. Se intampla in Romania, unde Senatul a aprobat de curand o initiativa legislativa ce prevede plata TVA
Potrivit lui Gabriel Biris, avocat specializat pe fiscalitate, Directiva europeana 112/2006 interzice aplicarea acestei masuri. Practic, Romania risca o procedura de infringement din partea UE si amenzi, daca proiectul de lege trece de Camra Deputatilor.
Mai exact, in cazul in care TVA-ul s-ar plati la incasarea factrurii, bugetul de stat ar avea de suferit, iar ca sa recupereze lipsa de lichiditati, statul ar fi nevoit sa recurga la masuri de majorare de taxe, care ar defavoriza mediul de afaceri.
In tari precum Germania, Austria, Spania sau Marea Britanie aceasta masura fiscala se aplica insa extrem de limitat, doar pentru IMM-uri, conditionalitatile fiind foarte stricte.
"In Germania, de exemplu, doar 1% din IMM-urile care indeplinesc conditionalitatile legii au optat pentru plata TVA la incasarea facturii, restrictiile impuse de UE fiind foarte dure", a explicat Gabriel Biris.
Sustinatorii proiectului de lege spun ca masura va aduce o gura de aer companiilor care vor avea mai mutle lichiditati la dispozitie ca sa investeasca in business.
Ce schimbari prevede proiectul de lege
In prezent, daca o firma X emite o factura unui client, trebuie sa plateasca la stat pana pe data de 25 a lunii urmatoare TVA-ul aferent acelei facturi, chiar daca clientul nu a achitat inca factura. Practic, firma X trebuie ca, in termen de 45 de zile, sa vireze in contul statului TVA pe acea factura din banii proprii. Bineinteles, daca ii are. Daca nu, plateste penalitati pentru fiecare zi de intarziere.
Parlamentarii, stimulati de un lobby fara precedent facut de mediul de afaceri, vor sa schimbe aceste reguli, astfel incat firma X va fi obligata sa plateasca TVA-ul abia dupa ce va incasa banii de la client, intr-un termen de 30 de zile.