"Cadourile oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai salariatilor cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie nu intra in baza de calcul, in masura in care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane, cu orice ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 de lei", se arata in proiectul de act normativ, citat de Mediafax.

Potrivit proiectului, raman scutite de la plata CAS ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru pierderi suferite ca urmare a calamitatilor naturale, ajutoarele pentru nastere, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului sau costul prestatiilor pentru tratament si odihna.

Potrivit aceluiasi proiect, persoanele cu venituri din activitati independente vor plati, din 2011, contributii de asigurari sociale de cel putin 25,36% si pana la 35% din venituri, aproape dublu fata de nivelul actual.

Astfel, contributia de asigurari sociale de stat (pensii) ar urma sa creasca de la 10% la 24,43%, contributia de asigurari sociale de sanatate de la 5% la 8,35%, iar cea la bugetul asigurarilor pentru somaj de la 0,5% la 0,78%.

Potrivit legislatiei in vigoare, persoanele care obtin venituri din activitati independente platesc contributii pentru pensie, sanatate si somaj in cuantum total de 16,5%.