"Cei care obtin venituri din drept de autor si cei care lucreaza pe conventii civile nu mai sunt obligati sa mearga sa depuna declaratie si sa faca plata. Se va modifica si se va aplica metoda stopajului la sursa, adica angajatorii vor retine banii si-i vor vira la buget, e metoda cea mai eficienta, adica mai rapida si cu costurile cele mai mici. Modificarea se va face tot prin ordonanta de urgenta, noi avem termen ca miercuri sa intre in Guvern si sa apara aceste modificari", a afirmat Ialomitianu, la Interviurile Gandul.

Intrebat daca angajatorii vor "uita" sa vireze banii la buget, Ialomitianu a spus ca este vorba de o raspundere penala si se va aplica legea.

Totodata, intrebat cine va opera stopajul la sursa in cazul manelistilor, spre exemplu, care castiga mii de euro pe luna, dar nu platesc taxe la buget, Ialomitianu a spus ca exista o modificare a Codului de Procedura privind introducerea metodelor indirecte de control, in functie de avere, si ca orice avere trebuie sa aiba o sursa de finantare, in functie de banii din conturi.

"Sigur ca intotdeauna exista o posibilitate de a scapa, intr-un timp scurt sau lung. Dar noi trebuie sa venim cu niste metode de verificare pentru a depista acele persoane care se sustrag de la plata impozitelor", a spus el.

Ialomitianu a raspuns astfel unei intrebari care se referea la cei care vor tin banii in conturi in strainatate sau "la saltea".

"Nu, nu este vorba de a trimite inspectorii la nunti sau alte lucruri de genul acesta, este vorba de niste metode pe care le aplica toate tarile din Uniunea Europeana si Statele Unite, de verificare, orice persoana care are o crestere de avere inseamna ca are un venit care trebuie impozitat. Este o metoda de a stabili venitul impozabil, baza impozabila se poate stabili in functie de venit sau in functie de cheltuieli", a aratat el.

Intrebat in continuare cand va fi pusa in aplicare aceasta metoda, el a aratat ca modificarea Codului a fost facuta deja si acum se lucreaza la normele tehnice de aplicare de catre cei de la ANAF, urmand sa se aplice probabil de la 1 ianuarie.

Despre proiectul prin care contributiile sociale platite de cei care obtin venituri independente s-ar dubla, seful Finantelor a spus ca nu s-a luat inca o decizie.

"Este o varianta de lucru intre specialistii din Finante si specialistii din afara ministerului, experti fiscali, nu s-a luat inca nicio decizie. Noi trebuie sa promovam anumite principii in fiscalitate, o echitate, adica toate persoanele sa plateasca in mod egal, si impozite, si contributii. Se evita astfel evaziunea fiscala, in primul rand, adica sa se plece dintr-un loc in altul, plus un respect fata de contribuabil. Plus siguranta, adica persoanele trebuie sa aiba si o asistenta sociala mai buna, si de sanatate. Dar principala grija e sa nu creasca evaziunea, aici e o sarcina pe care presedintele mi-a dat-o, si premierul, legat de reducerea evaziunii. Si am sa cer celor de la ANAF o eficienta mai mare, adica analiza de risc pe contribuabili sa fie folosita in mod constant, cei care desfasoara activitate sa vedem, in functie de cifra de afaceri, ce-au declarat, daca s-au produs modificari in declaratiile lor fiscale, daca au platit mai putin, inseamna ca ceva s-a intamplat acolo. Si in zonele in care evaziunea este ridicata, acolo controalele vor fi intensificate", a spus el.

Ialomitianu a fost intrebat si daca va cere sa se aplice legea si in cazul firmei Remat, la care sotia sa este administrator si care figureaza pe site-ul ANAF cu o datorie de 400.000 de lei.

"Nu stiu de situatia aceasta, probabil ca e o raportare mai veche cea pe care ati vazut-o, dar daca e asa, o sa cer lucrul acesta, toate firmele cu datorii vor fi executate silit, indiferent cine este administrator", a aratat ministrul.