Oficialul Ministerului de Finante vorbeste despre un cuantum al sporurilor ilegale de 259 de milioane de euro, dupa ce presedintele Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu, afirmase, la un post de televiziune, ca in 2008, 235.000 de angajati din administratia locala incasasera ilegal sporuri in valoare de 249 de milioane de euro.

"Cand am spus ca este recuperabila suma de doua milioane de euro, m-am referit la banii care sunt recuperabili, pentru ca au trecut de toate etapele instantei”, a spus Gherghina.

El a adaugat ca mai pot fi recuperate si alte sume, dar acest lucru depinde de deciziile instantelor.  

“Vom vedea, pe masura ce procesele inainteaza, daca se va ajunge la recuperarea intregii sume de 250 de milioane de euro. In unele cazuri instantele nu iau in calcul ceea ce a stabilit Curtea de Conturi. (…) Vom urma toate caile de atac acolo unde consideram ca s-au acordat unele drepturi pe langa lege”, a mai spus secretarul de stat.

Sporurile incasate ilegal de 235.000 de angajati din administratia locala totalizeaza 249 milioane euro in 2008, a declarat miercuri presedintele Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu, dupa ce oficialii Ministerului Finantelor afirmasera, tot miercuri, ca suma este de 2 milioane euro in intervalul 2008-2009 si pentru 400 de salariati de la stat!

"Aceste sporuri date prin contracte colective de munca, dar fara baza legala in plan local, reprezinta la nivelul unui an circa 249 de milioane de euro si cei verificati, la care s-a constatat suma asta, sunt 235.000 de persoane. Raportul se refera la 2005-2008, toata actiunea asta s-a facut in 2009. (...) Eu controlez intotdeauna un an in spate. Eu, in 2009, am controlat 2008", a afirmat presedintele Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu, pentru un post de televiziune.

 Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP), Gheorghe Gherghina, declarase, anterior, ca aproximativ 400.000 de angajati din administratia locala au incasat in perioada 2008-2009 drepturi banesti, care exced cadrul legal in suma de doua milioane de euro.

De altfel, Guvernul face presiuni asupra angajatilor statului prin declaratiile privind incasarea unor drepturi salariale ilegale, iar situatia a fost posibila cu acordul institutiilor publice si salariatii ar putea avea castig in instanta, sustin sindicalistii.

Daca acele drepturi au fost incasate in baza unui contract colectiv de munca inregistrat la Directia de Munca, atunci el are putere de lege si nu se poate spune ca drepturile astfel castigate sunt ilegale”, a explicat, pentru incont.ro, vicepresedintele Blocului National Sindical (BNS), Ovidiu Jurca.

Potrivit acestuia, chiar daca legea prevede ca salariatii statului nu-si pot negocia drepturi de natura salariala, atata vreme cat Directiile de Munca au fost de acord sa inregistreze acele clauze, ele au devenit legale.

Primul vinovat in acest caz este angajatorul, adica seful institutiei in care s-au negociat aceste sporuri. Dar sa nu uitam ca si el era angajat al aceleiasi institutii si beneficia si el la randul lui de acele sporuri. Al doilea vinovat este Directia de Munca, intritutie care trebuia sa refuze inregistrarea contractului in cazul in care descoperea clauze care nu erau in conformitate cu legislatia referitoare la salarizarea bugetarilor”, a mai spus Jurca.

Pe de alta parte, vicepresedintele Cartel Alfa, Romulus Nita, a declarat ca desi vor fi dati in judecata, bugetarii ar putea avea castig de cauza.

Problema sporurilor exista de cativa ani in Romania. Bugetarii au dat statul in judecata si au castigat diferite sporuri restante, care fusesera prevazute la un moment dat in contractele de munca. Acolo unde vor avea un sindicat puternic si avocati buni vor castiga si nu vor da nimic inapoi”, a spus Nita.

Secretarul de stat din Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a clarificat, recent, situatia sporurilor in cazul functionarilor publici, explicand ca acestea nu pot fi stabilite decat prin lege si nu de catre autoritatile locale, prin contractele colective de munca.

Situatia ajunsese sa fie extrem de grava, pentru ca functionarii publici nu pot avea alte acte normative in afara de lege. Curtea de Conturi a descoperit, in urma unor controale, ca existau la nivel local o multitudine de sporuri si prime, acordate de consiliile locale sau judetene si de primarii, prin contracte colective de munca”, spunea Mocanu.

El a dat ca exemplu de sporuri acordate si eliminate prin legea unitara: sporul pentru imbunatatirea conditiilor de munca, pentru refacerea capacitatii de munca, norma de hrana, de medicamente sau de hrana, sporul pentru relatia cu publicul, sporul acordat de ziua salariatului, sporul pentru tinuta sau ajutorul pentru casatorie.