Federatia "Solidaritatea Sanitara" din Romania recomanda tuturor salariatilor din sectorul sanitar care sunt nemultumiti de salariul pentru luna ianuarie 2010 sa depuna contestatii fata de modul in care le-a fost recalculat salariul.

Sunt sfatuiti sa recurga la acest gest toti salariatii care au un venit mai mic decat in luna decembrie 2009, cei care nu au beneficiat de evaluare in 2009, salariatii carora nu le-au fost incluse sporurile in salariul de baza ori nu le-au fost luate in considerare unele sporuri pe care le-au primit sau trebuiau sa le primeasca in anul 2009”, a anuntat organizatia sindicala.

In situatia in care unitatile nu solutioneaza contestatiile in mod favorabil salariatilor in termenul legal de zece zile, sindicatul recomanda salariatilor sa dea angajatorul in judecata. Acestia vor fi sprijiniti in demersul lor de juristii Federatiei Cartel Alfa.

Mii de bugetari din toata tara au primit primul salariu din 2010 diminuat fata de ultima luna a anului trecut, in urma aplicarii legii unitare de salarizare. Autoritatile sustin ca, potrivit noii legi, salariile ar fi trebuit mentinute la nivelul lui decembrie 2009, iar orice modificare se datoreaza greselilor celor care le-au recalculat.

Federatiile sindicale au anuntat deja calendarul protestelor, in martie urmand sa organizeze pichetari si mitinguri in toata tara. In mai, sindicatele ameninta cu declansarea grevei generale in intreg sistemul bugetar.