Bruxelles intentioneaza sa faciliteze libera circulatie a muncitorilor. Ce NU vor nemtii, olandezii, austriecii sau britanicii
Comisia Europeana a prezentat vineri un plan privind facilitarea liberei circulatii a lucratorilor in UE, in momentul in care tari europene, intre care Marea Britanie si Germania, exprima ingrijorari fata de sosirea in masa a unor muncitori bulgari sau romani pe teritoriul lor, relateaza AFP.
"Libera circulatie a muncitorilor este un principiu fundamental al pietei unice a Uniunii Europene", a amintit comisarul UE pentru Afaceri Sociale, Laszlo Andor, in cursul unei conferinte de presa, la Bruxelles.
"In timp ce unele state membre prezinta o rata a somajului mult mai ridicata decat altele, este cu atat mai important sa ii ajutam pe cei care vor sa lucreze intr-o alta tara a Uniunii. De mobilitatea fortei de munca profita atat economiile statelor membre, cat si muncitorii. Aceasta propunere le va permite lucratorilor sa depaseasca obstacolele in exercitarea unei activitati profesionale intr-o alta tara a Uniunii", a insistat comisarul european.
Bruxelles-ul doreste o imbunatatire a aplicarii legii europene privind drepturile cetatenilor europeni de a munci intr-un alt stat membru decat al lor. Dar mai multe tari doresc o modificare a acestei legislatii. Astfel, ministrii de interne german, austriac, britanic si olandez au solicitat in aceasta saptamana inasprirea luptei impotriva fraudei cu ajutoare sociale pentru imigranti din cadrul UE.
In mod concret, cei patru ministri au solicitat ca o interdictie de intrare pe teritoriu sa poata fi pronuntata la adresa unor cetateni ai UE, care beneficiaza de libertate de circulatie, daca au comis o frauda cu ajutoare sociale.
"Acest tip de imigratie reprezinta un cost suplimentar considerabil pentru societatile-gazda (...) si un numar semnificativ de nou-veniti primesc asistenta sociala din partea tarilor gazda, foarte adesea fara sa aiba in realitate dreptul, punand in pericol sistemul social al tarii respective", au afirmat ministrii, fara sa prezinte un calcul al costului.
Ei au pledat pentru o libertate de circulatie care sa se aplice "in maniera responsabila". Fara sa le nominalizeze, ministrii vizau, in special, Ungaria, Bulgaria si Romania, care au cei mai multi imigranti europeni in tarile Europei de Vest. Imigrantii sunt adeseori romi, discrimnati in tarile lor de origine. Intrebat in legatura cu acest subiect, Andor a apreciat ca scrisoarea celor patru ministri europeni se explica, inainte de orice, prin ratiuni de politica interna. "Scrisoarea nu contine nicio proba sau analiza concreta a situatiei", spus el.
In prezent, 3% din mana de lucru a UE, adica 9,5 milioane de persoane, traieste si lucreaza intr-un alt stat membru. La aceasta se adauga 1,2 milioane de persoane care traiesc intr-o tara europeana, dar lucreaza in alta.