Publicatia considera ca acesta este un indiciu al faptului ca Londra s-ar pregati sa oblige milioane de cetateni europeni rezidenti in Marea Britanie sa solicite un asemenea card de identitate, adaugand ca autoritatile studiaza posibilitatea ca acest card sa poata deveni obligatoriu.

Un secretar de stat pentru Migrare, Mark Harper, a declarat la inceputul lunii ca se examineaza posibilitatea introducerii unui program in acest sens, care sa vizeze romanii, bulgarii, dar si ceilalti cetateni europeni. El a sugerat ca orice cetatean din Europa ce vine in Marea Britanie pentru o perioada mai mare de trei luni ar putea sa fie nevoit sa solicite un card european de resedinta pentru a obtine acces la servicii publice, inclusiv la ajutoare sociale.

Ideea a fost lansata de catre parlamentarul conservator Philip Hollobone, care a spus ca Spania "intrerpreteaza (deja) directiva privind libera circulatie mult mai robust", solicitand cetatenilor UE sa se inregistreze in cazul unei sederi de peste trei luni si sa notifice orice schimbare de adresa sau stare civila.

Harper mai declara ca o inregistrare obligatorie ar permite autoritatilor britanice in domeniul migratiei sa verifice daca persoanele respective au venit in Marea Britanie sa studieze, sa caute un loc de munca sau daca se pot intretine singure.

Potrivit legislatiei europene, scrie The Guardian, o inregistrare obligatorie nu poate fi aplicata doar romanilor si bulgarilor, care vor obtine acces pe piata muncii din UE incepand din 2014, ci tuturor rezidentilor UE din tara. Ultimul recensamant arata ca 2,5 milioane de cetateni UE locuiesc in Marea Britanie, inclusiv 397.000 de cetateni irlandezi, adauga publicatia.