Premierul David Cameron intentioneaza sa introduca noi legi in privinta imigratiei, in pofida opozitiei puternice asteptate din partea laburistilor. Masurile au ca scop limitarea accesului romanilor si bulgarilor in Marea Britanie incepand cu ianuarie 2014.

"Premierul vrea ca sistemul privind imigratia sa sprijine persoanele care muncesc din greu si fac lucrurile corect. El este hotarat sa puna capat situatiei in care persoanele pot veni in Marea Britanie si pot obtine beneficii si servicii publice fara sa aduca nimic in schimb", a declarat o sursa citata de Daily Mail, in editia electronica.

"El se opune culturii «ceva pentru nimic» a unor persoane care vin aici din strainatate si sar randul la locuinte sociale in defavoarea unor familii locale care traiesc in zona de ani de zile si platesc taxe", a adaugat el. "Vrem sa eliminam orice asteptare din partea noilor imigranti ca ar primi o casa la sosire", a continuat sursa.

La inceputul lui martie, Nick Clegg a prezidat o Comisie guvernamentala pentru Afaceri Interne pentru a analiza planurile de descurajare a imigratiei dinspre UE spre Marea Britanie prin taierea beneficiilor fara incalcarea legilor privind discriminarea.

In acelasi timp, Ministerul de Interne a analizat modalitatile prin care sa se interzica imigrantilor din Romania si Bulgaria folosirea sistemului public de sanatate daca vin in Marea Britanie fara sa aiba un loc de munca. Persoanele care au locuit in Regatul Unit cel putin un an pot primi tratament gratuit in spitale, iar cele care locuiesc de mai putin de un an trebuie sa plateasca. Cu toate acestea, pacientii straini pot avea acces gratuit la serviciile medicilor generalisti.

Guvernul analizeaza posibilitatea ca sistemul aplicat de spitale sa fie extins la medicii generalisti. Medicii au sugerat ca ministerul sa introduca un sistem in care pacientii care nu pot furniza dovada de rezidenta sa plateasca pentru tratament. Totusi, British Medical Association i-a sfatuit pe membrii sai sa nu faca verificari in privinta rezidentei deoarece "nu este obligatia lor sa faca acest lucru", iar aceasta i-ar putea expune acuzatiilor de discriminare.

Noile legi intentioneaza sa oblige primariile sa introduca un "test de rezidenta" inainte de a le permite familiilor sa se inscrie pe lista pentru locuinte sociale. Acestea vor trebui sa astepte cel putin doi ani si cel mult cinci ani pentru a se inscrie pe lista, in functie de disponibilitatea locuintelor. In prezent, autoritatile locale sunt libere sa impuna astfel de restrictii, dar multe nu o fac.

Coalitia de guvernamant analizeaza, de asemenea, posibilitatea de a le cere cetatenilor romani si bulgari "permise de rezidenta biometrice" care sa arate daca sunt indreptatiti sa foloseasca serviciile publice, potrivit Daily Telegraph, in editia online. Cardurile ar urma sa stocheze date, inclusiv amprente si imaginea faciala. Pentru a primi un card, imigrantii vor trebui fie sa mearga fie la un birou al UK Border Agency, fie la un oficiu postal, unde sa le fie luate amprentele, sa li se faca o fotografie si sa le fie inregistrata semnatura electronica.