"Furtuna" in Camera Comunelor, dupa declaratia presedintelui Bercow: Imigrantii est-europeni muncesc mai bine ca britanicii
Presedintele Camerei Comunelor, John Bercow, a provocat o adevarata "furtuna", marti seara, dupa ce a afirmat intr-o vizita la Parlamentul din Bucuresti, saptamana trecuta, ca imigrantii est-europeni muncesc mai bine ca britanicii, relateaza Daily Mail in editia online de miercuri.
Presedintele Camerei inferioare a Parlamentului britanic a mai declarat ca sosirea a mii de imigranti din Europa de Est aduce avantaje importante tarii sale. El a evocat un "val important" de persoane care au venit in ultimii ani in Marea Britanie si a laudat etica muncii lor in comparatie cu a britanicilor.
Declaratiile au provocat critici pe tema neutralitatii politice stricte necesare exercitarii functiei pe care o ocupa, Bercow, provenind din randul conservatorilor, fiind criticat pentru un comportament "rusinos".
"Cred ca este necesar ca situatia sa fie controlata si monitorizata in privinta imigratiei - orice stat care vrea sa isi protejeze cetatenii trebuie sa faca acest lucru - dar exista si avantaje importante", a declarat el intr-o vizita la Parlamentul din Bucuresti.
"Vreau sa subliniez faptul ca a existat un val important de imigranti care au venit in Marea Britanie din noi state membre (UE), iar in multe cazuri ei au venit cu aptitudini si un angajament, o implicare pe care nu le-am vazut intotdeauna la forta noastra de munca", a apreciat Bercow.
Nigel Farage, liderul partidului nationalist si eurofob UKIP, contracandidatul lui Bercow in ultimele alegeri, a declarat: "Este scandalos ca domnul Bercow este fericit sa (...) creada ca este acceptabil sa comenteze pe teme puternic controversate. El este o rusine pentru functia de presedinte" al Camerei Comunelor, a apreciat Farage.
Bercow a criticat, de asemenea, o parte a presei britanice pentru modul in care scrie despre problema imigratiei, reprosandu-i o abordare "negativa si discriminatorie".
"O presa libera este vitala pentru orice democratie. Insa ea nu este Guvernul si nici Parlamentul. Ma aflu aici ca prieten al Romaniei si ca unul care vede beneficiile imigratiei", a declarat el.
Guvernul conservator britanic a promis o serie de masuri menite sa limiteze amploarea imigratiei din Romania si Bulgaria dupa anularea restrictiilor impuse in acest domeniu, la 1 ianuarie 2014, inclusiv limitarea dreptului de a cere ajutoare sociale si de a utiliza serviciile Sistemului National britanic de Sanatate (NHS) sau alte servicii publice.