Cum poti sa-ti gasesti de munca in strainatate! Vezi cum poti pleca legal si fara batai de cap!
Ai ramas fara loc de munca si nu ti-ai mai gasit altul in Romania, oricat de mult ai cautat? Sau vrei, pur si simplu, sa pleci in strainatate, pentru un job mai bun si pentru un salariu mai mare? Ai o profesie cautata in tarile europene si mai ai si experienta? La o simpla cautare pe internet gasesti tot felul de site-uri care iti promit locuri de munca sigure si salarii cum nu ai visat sa ai vreodata. Pentru a fi sigur ca faci alegerea corecta trebuie sa fii atent la cateva lucruri si sa respecti cativa pasi, pentru a nu te trezi ca ramai si fara job si fara bani intr-o tara straina.
Cum sa-ti gasesti un loc de munca in strainatate? Este o intrebare pe care ti-o pui cand te hotarasti sa pleci la munca intr-o tara straina. Este bine ca, inainte sa te hotarasti asupra unui site si asupra unui job, sa cauti cat mai multe detalii despre firma care face recrutarile sau despre angajatorul pe care l-ai gasit, daca iti cauti un loc de munca pe cont propriu.
Pentru tarile din UE sau din Spatiul Economic European (SEE) este mai simplu, pentru ca exista reteaua de joburi online EURES, unde poti beneficia de asistenta serviciilor publice de ocupare din Romania sau din tara in care vrei sa pleci.
De exemplu, locurile de munca destinate in special romanilor prin reteaua EURES le poti consulta AICI. Pe site-ul Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) exista o sectiune in care sunt publicate ofertele de la angajatorii din tari UE, care vor sa incadreze in mod special romani. Aici sunt publicate, in general, anunturi pentru lucratori in agricultura, constructii, hoteluri, dar si pentru specialisti, cum ar fi medicii sau farmacistii.
In acelasi timp, pe site-ul ANOFM sunt publicate si anunturile de preselectie pentru recrutarile pe care angajatorii straini le fac personal in Romania, de unde isi aleg angajatii de care au nevoie.
De exemplu, in prezent, la sectiunea destinata romanilor de pe portalul EURES sunt disponibile 32 de slujbe in Danemarca, pentru lurcatori la o ferma de animale sau in constructii, zece locuri de munca in Marea Britanie, pentru farmacisti si sase locuri in Italia, pentru lucratori la bucatarie.
Romanii isi pot cauta de lucru in tarile europene si pe site-ul Comisiei Europene, la sectiunea EURES, unde sunt postate toate locurile de munca vacante din tarile membre sau din SEE. In prezent, pe portalul de joburi european sunt disponibile peste 900.000 de locuri de munca vacante si sunt peste 21.000 de angajatori inregistrati.
Atentie! In momentul in care te hotarasti sa aplici pentru un loc de munca intr-o tara europeana, trebuie sa stii ca mai sunt state membre care inca mai impun restrictii la munca pentru romani. Vezi AICI care sunt aceste tari.
Cei care vor sa-si faca o cariera intr-o institutie europeana, ca functionari publici europeni, pot gasi mai multe informatii AICI. Trebuie spus, insa, ca, pentru a te putea angaja intr-o institutie UE, trebuie sa ai o anumita pregatire si sa treci anumite teste obligatorii. Cateva detalii despre cum se defasoara concursurile gasesti AICI.
Romanii isi pot gasi de munca si pe alte continente, nu numai in Europa. Accesul este insa mai dificil, iar formalitatile si conditiile care trebuie indeplinite dureaza mai mult si sunt mai costisitoare. Pentru astfel de joburi, este mai bine sa apelezi la o firma de recrutare si de plasare de personal pe vase de croaziera, de exemplu, sau pentru lucratori in statiuni turistice prin programele "work and travel".
Oferte de slujbe in strainatate se pot gasi si pe portalurile romanesti de recrutare, respectiv Bestjobs, eJobs, Myjob sau Tjobs.
Autoritatile ii sfatuiesc pe cei care aleg sa plece la munca in strainatate pe cont propriu sa-si gaseasca o oferta sigura de angajare, sa verifice firma angajatoare si sa nu plece la drum fara sa aiba semnat macar un precontract care sa le garanteze angajarea cand ajung la destinatie.
Din tarile europene, cele mai multe reclamatii se inregistreaza din Marea Britanie si Cipru, fie din cauza nerespectarii conditiilor din contract, fie din cauza ofertelor de munca false. Si cei care pleaca in strainatate prin firme de recrutare si plasare trebuie sa verifice atent inainte firma de intermediere, dar si angajatorul la care urmeaza sa lucreze.
Pentru reclamatii in cazul unor oferte de munca false, romanii pot sesiza ambasadele sau consulatele Romaniei din tarile respective, precum si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, departamentul pentru Munca in Strainatate.
Incont.ro, disponibil si in varianta pentru mobil: m.incont.ro!