Desi la nivel european se militeaza pentru liberul acces la munca pe piata comunitara, statele membre au posibilitatea de a impune restrictii cetatenilor din statele nou intrare in UE, care pot fi mentinute pe o perioada de pana la sapte ani.

In cazul Romaniei si Bulgariei, ultimele state care au aderat la UE, noua state inca mai pastreaza restrictiile pe piata muncii. Acestea sunt: Austria, Belgia, Franta, Germania, Irlanda, Luxemburg, Malta, Marea Britanie si Olanda. Pentru a se putea angaja intr-una din aceste tari, romanii au nevoie in continuare de permis de munca.

AUSTRIA Cetatenii romani care doresc sa lucreze in Austria au in continuare nevoie de un permis de munca (Beschäftigungsbewilligung), care trebuie solicitat de catre angajator.

Incepand cu 1 ianuarie 2008, Austria si-a deschis piata muncii pentru cetatenii noilor state membre ale UE, inclusiv Romania si Bulgaria, doar pentru 50 de grupe de meserii, in domeniul constructiilor, industria auto, pentru bucatari si ospatari.

BELGIA Pentru ca un cetatean roman sa obtina permisul de munca, este necesar ca un angajator din Belgia sa inainteze autoritatilor competente o cerere pentru a obtine autorizatia de munca, pe baza careia se obtine permisul de munca.

Potrivit autoritatilor, romanii beneficiaza de o procedura accelerata si simplificata de obtinere a permisului, care dureaza 5 zile, in cazul in care vor sa se angajeze pe un loc de munca pentru care nu se gasesc muncitori autohtoni.

FRANTA Romanii care doresc sa lucreze in Franta trebuie sa obtina in prealabil o autorizatie de munca. Franta a liberalizat accesul cetatenilor statelor Uniunii Europene pe piata muncii, inclusiv in cazul Romaniei, pentru 150 de profesii si meserii, in domenii precum constructii, comert, agricultura, electricitate si electronica, transporturi, logistica si turism, industria usoara, industria lemnului sau servicii casnice.

GERMANIA De la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, Germania a impus restrictii in ceea ce priveste accesul lucratorilor romani pe piata muncii din aceasta tara. Cetatenii romani pot beneficia de locuri de munca numai in baza celor trei acorduri bilaterale incheiate intre cele doua tari, pentru lucratori sezonieri si ajutor casnic, pentru lucratori oaspeti si pentru lucratori detasati in baza contractelor de prestari servicii.

Totodata Romania ia parte anual la programul pentru studentii care vor sa munceasca in Germania in perioada vacantei de vara.

IRLANDA Cetatenii romani aflati in cautarea unui loc de munca au nevoie de permis de munca, document care se acorda angajatului, nu angajatorului. Pe langa permisul de munca, romanii mai au nevoie in Irlanda si de obtinerea unui numar de inregistrare in reteaua de asitenta sociala, care se elibereaza de Biroul local de Asistenta Sociala. Guvernul irlandez a anuntat ca va mentine restrictiile pentru inca cel putin trei ani din cauza cresterii numarului de someri.

LUXEMBURG Romanii pot lucra in aceasta tara pe baza unui permis de munca, in agricultura, hoteluri si viticultura. Pentru alte sectoare se pot obtine permise de munca in functie de cerintele de pe piata muncii si in cazul in care nu se gasesc lucratori autohtoni. Procedura acordarii permisului de munca este mai simpla pentru cetatenii romani si bulgari decat pentru cei din state extracomunitare.

MALTA In aceasta tara se acorda permise de munca doar pentru muncitori calificati sau cu experienta in domeniile in care nu exista suficienti lucratori pe piata muncii din Malta.

MAREA BRITANIE Romanii care vor sa munceasca in Regatul Unit au nevoie de permis de munca inainte de a incepe activitatea. In general, eliberarea documentului cuprinde doua etape: angajatorul din Marea Britanie solicita aprobarea locului de munca in conformitate cu acordurile privind permisele de munca, iar cetateanul roman trebuie sa solicite un permis pentru lucratorii in urma aderarii.

Exista si domenii de activitate pentru care romanii pot solicita permisul de munca direct de la Ministerul de Interne, fara ca angajatorul sa mai fie implicat. Aceste domenii sunt: personalul operational in aeroporturi, plasamente “au pair”, lucratori din gospodarii particulare, pastori, misionari sau membri ai unui ordin religios, angajati guvernamentali delegati, doctori pentru studii post-universitare sau dentisti si generalisti rezidenti.
           
OLANDA Permisul de munca va fi obtinut de angajator, care trebuie sa faca dovada ca pentru pentru acel post nu a gasit un cetatean olandez sau dintr-un stat membru UE care nu are restrictii pe piata muncii.

Exceptie de la regula permisului de munca fac angajatii cu pregatire deosebita care castiga cel putin 45.495 euro/an (sau 33.363 euro/an daca sunt sub 30 ani), cercetatorii si lectorii universitari cu varsta sub 30 ani si medicii care isi definitiveaza studiile de specialitate in Olanda pentru a deveni medici specialisti.

Pe langa cele noua state membre UE, alte patru state europene (Norvegia, Lichtenstein, Islanda si Elvetia) impun restrictii lucratorilor romani.

De ce impun strainii restrictii romanilor?

Libera circulatie a lucratorilor este un drept fundamental care permite cetatenilor unui stat membru al UE sa munceasca intr-un alt stat membru al UE in aceleasi conditii ca si cetatenii statului membru gazda. Tratatele comunitare prevad posibilitatea restrictionarii aplicarii acestei libertati pentru o perioada de maximum sapte ani pentru statele nou intrate in UE.

In cazul Romaniei, prin Tratatul de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana din aprilie 2005 a fost stabilita posibilitatea impunerii unor masuri tranzitorii la libera circulatie a lucratorilor Romaniei.

Masurile tranzitorii reglementeaza dreptul fiecarui stat membru de a stabili politica de acces la incadrarea in munca pentru lucratorii din statele membre ale Uniunii Europene nou-aderate in functie de situatia pietei muncii autohtone, in asa fel incat sa nu se creeze dezechilibre economice si sa se exercite presiuni mai mari asupra sistemului de securitate sociala.

Eliminarea restrictiilor se realizeaza gradual, in trei faze aplicabile regimului tranzitoriu: prima faza - 1 ianuarie 2007-31 decembrie 2008, adoua faza - 1 ianuarie 2009-31 decembrie 2011 si a treia faza - 1 ianuarie 2011-31 decembrie 2012.

Sursa informatiilor: www.anofm.ro