Se stabilizeaza piata muncii? Somajul a inceput sa scada in tarile europene
Rata somajului in Europa incepe sa se stabilizeze, indicatorul ramanand in martie la acelasi nivel ca in februarie, respectiv 9,6%, arata datele Eurostat. In patru tari europene, Germania, Ungaria, Malta si Suedia numarul de someri chiar a scazut, in timp ce in alte sase, rata somajului a ramas la fel ca in luna anterioara.
Potrivit Eurostat, rata somajului in martie a ramas aceeasi ca in februarie, atat in UE27 – 9,6%, cat si in zona euro – 10%.
Totusi numarul de someri a mai crescut in martie, cu 123.000 de persoane, numar nesemnificativ, comparativ cu lunile anterioare, ajungand astfel la peste 23 de milioane de persoane.
Vestea buna este ca in patru tari din UE, numarul de someri a scazut. Astfel, in Germania, rata somajului a scazut de la 7,4% la 7,3%, in Suedia, de la 8,9% la 8,7%, in Ungaria, de la 11,1% la 11%, iar in Malta, de la 7,1% la 6,9%.
In acelasi timp, in alte sase state europene rata somajului a ramas la aceeasi valoare ca in luna anterioara. Acestea sunt: Cehia (7,9%), Danemarca (7,6%), Franta (10,1%), Luxemburg (5,6%), Austria (4,9%) si Slovacia (14,1%).
Cele mai reduse rate ale somajului au fost inregistrate, in luna martie, de Olanda (4,1%) si Austria (4,9%), iar cele mai mari valori au fost raportate de Letonia (22,3%) si Spania (19,1%).
Ultima raportare a Romaniei la Eurostat a fost facuta in decembrie anul trecut, cand rata somajului era de 7,6%.
Potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), in luna martie, Romania s-a incadrat in tendinta europeana, rata somajului majorandu-se doar cu 0,6%, la 8,36%.
Numarul de somari a crescut in martie doar cu 3.000, ajungand astfel la peste 765.000 de persoane.
Presedintele ANOFM, Silviu Bian, spunea, ieri, ca din luna mai, numarul de someri va incepe sa scada si in Romania.
Pe acelasi subiect: