Poate parea paradoxal, dar chiar si in conditiile unui excedent de forta de munca, datorat atat concedierilor, cat si dificultatii cu care se fac angajari in prezent, managerii declara ca inca isi gasesc cu greutate specialistii de care au nevoie.

Potrivit celui mai recent studiu Manpower, 23% dintre angajatorii din zona EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa) au dificultati si in 2010 in ocuparea posturilor libere din cauza lipsei de talente de pe piata muncii. 

Dintre tarile europene, Polonia are cea mai mare nevoie de specialisti, peste jumatate dintre manageri declarand ca nu gasesc pe piata muncii angajatii de care au nevoie.

Nici in Romania lucrurile nu stau mai bine, peste o treime dintre firme avand dificultati in a gasi cei mai pregatiti angajati.

La acelasi nivel se afla si Austria si Elvetia, tari in care 35% dintre manageri spun ca nu gasesc angajatii potriviti pentru posturile libere pe care le scot la concurs.

De cealalta parte, in Irlanda, Marea Britanie sau Norvegia, desi si aici exista deficit de talente, nevoia companiilor de a gasi specialisti este mai mica.

"Angajatorii trebuie sa-si recalibreze nevoile si sa ia in considerare si candidati care nu pot avea toate competentele specifice unui loc de munca, identificand persoanele cu potential antrenabil.  Chiar daca unii candidati nu se potrivesc perfect in prezent, ei pot sa dea dovada de flexibilitate, curiozitate intelectuala si personalitate pentru a compensa lipsa anumitor competente ce pot fi dobandite ulterior", sustine Jeffrey A. Joerres, CEO Manpower.

La nivel global, Japonia se afla pe primul loc la lipsa de personal specializat. Astfel, peste trei sferturi dintre angajatorii din aceasta tara au declarat ca nu gasesc candidatii potriviti pentru acoperirea pozitiilor neocupate din firma.

De asemenea, in Brazilia, Argentina si Singapore, peste jumatate din manageri au raportat dificultati in a gasi specialisti pe piata muncii. Alte tari in care angajatorii se confrunta cu un deficit ridicat de specialisti sunt Australia, Hong Kong, Mexic, Peru, Taiwan, China sau Panama. 

Care sunt cei mai cautati angajati?

Pe primele locuri intre cei mai cautati specialisti de catre angajatori sunt muncitorii calificati, reprezentantii de vanzari si tehnicienii.

Potrivit studiului Manpower, care cuprinde raspunsurile a peste 35.000 de angajatori din 36 de tari,  pozitiile de muncitori calificati sunt cel mai greu de acoperit pentru al patrulea an consecutiv. In categoria muncitorilor calificati intra electricienii, zidarii, tamplarii, contructorii, instalatorii sau sudorii. De obicei, aceasta categorie de angajati trebuie sa aiba anumite competente specializate, care presupun experienta sau se invata in cadrul unui program de ucenicie.

PoziÅ£iile nou intrate in top in acest an sunt bucatarii, precum si doctorii si alti specialisti din domeniul sanatatii. 

Vezi mai jos topul celor mai cautati angajati, in 2010, in tarile din Europa, Orientul Mijlociu si Africa:

1.Muncitori calificati
2.Reprezentanti vanzari
2.Tehnicieni (in special cei din productie/operatiuni - inginerie sau mentenanta)
4.Soferi
5.Personal contabil si financiar
6.Ingineri
7.Bucatari
8.Pozitii de secretariat, administrativ si de suport
9.Personal IT
10.Doctori si alti specialisti din domeniul sanatatii

Sursa: studiu Manpower

Vezi AICI topul celor mai cautati specialisti in Romania

Incont.ro este disponibil si in varianta pentru mobil: m.incont.ro!