Cuvantul care va defini si anul 2010 este "reduceri", spune Monica Dona. Nu este o prognoza tocmai optimista, cel putin in prima jumatate a anului. Poate abia din a doua jumatate lucrurile s-ar mai putea imbunatati, considera ea.

"Nu cred ca se vor inregistra modificari notabile pe perioada intregului an. Vor fi cresteri sezoniere, dar vor fi si perioade in care lucrurile nu vor fi tocmai roz. Iar in 2011 vom intra cam la fel", a spus Monica Dona la videochatul incont.ro.

Angajatii tineri de la stat (care au in jur de 35 de ani) si bugetarii din domeniul contabil sau IT vor avea mai multe sanse de angajare, in schimb cei care nu au o calificare precisa, oamenii de la ghiseu, isi vor gasi mai greu un loc de munca. Acestia din urma ar putea trece printr-o reconversie profesionala sau si-ar putea gasi un loc de munca intr-o companie care lucreaza foarte mult cu statul si experienta lor este relevanta, explica expertul in resurse umane al Lugera&Makler.

Pe de alta parte, leasingul de personal, altfel spus munca temporara, pe o perioada determinata, este la mare cautare acum. Pentru companii el aduce mai multa flexibilitate: inseamna ca angajatul este folosit atat cat este nevoie de el sau este testat mai mult de o luna, cat e perioada de proba prevazuta de lege.

Pentru angajat, beneficiile sunt aceleasi ca in cazul contractului pe perioada nedeterminata. Ba chiar, el poate astfel sa demonstreze ca este bun in domeniul sau, ceea ce poate nu ar fi reusit in acea perioada de proba de o luna.

Ce joburi se ofera zilele acestea?

In domeniul bancar se cauta ofiteri de colectare. Pentru cei care abia au terminat facultatea sunt mai putine sanse de angajare: pentru un job entry level se ofera in aceasta perioada salarii intre 800 si 1.000 de lei.

De precizat ca mai solicitati sunt cei din domeniul IT, cu o specializare, dar tot pe partea de leasing.

Este acum un moment foarte bun pentru producatorii de bauturi de racoritoare si alcoolice. Aici se cauta personal de vanzari, de marketing si promovare.

Si in retail se cauta oameni: casiere, promoteri si asa mai departe. Si in productie va reveni cererea: de pilda, in productia de echipamente telecom, pe partea de call center exista cerere, spune Monica Dona. Call center-ul este o alternativa in special pentru tinerii absolventi, care castiga astfel experienta si trec de tracul primului job.

In momentul de fata se merge foarte mult pe recomandari, conteaza foarte mult sa cunosti omul pe care il angajezi, sa stii de ce este in stare. Scrisorile de recomandare sunt ca o scrisoare de intentie, ele aduc in prim plan ce inseamna angajatul ca persoana, in ele trebuie punctate foarte clar calitatile angajatului si sa nu fie ceva general.

Iar cine depune un CV trebuie sa citeasca foarte bine cerintele angajatorului. Daca nu cunosti, de exemplu, limba ceruta, atunci nu este cazul sa mai depui aplicatia, pentru ca in final intervine frustrarea ca nu esti cautat.

Atentie! CV-ul si scrisoarea de intentie nu trebuie realizate dupa template-uri gasite pe Internet, pentru ca daca nu sunt personalizate, nu impresioneaza cu nimic. Convinge consultantul sa te cheme la interviu!

Ce este important in timpul unui interviu?

Abordarea trebuie facuta sincer, fara sa inveti pe dinafara ce scrie pe Internet. Trebuie sa stii foarte bine cand ai absolvit facultatea, unde si cand ai lucrat, care au fost atributiile si realizarile tale. La interviu "te vinzi", explici de ce esti tu bun pentru un job si nu altcineva.

Aspectul fizic este, de asemenea, foarte important. Imbraca-te in ce te simti bine si tine minte ca exista si joburi pentru oamenii in blugi.

Cel de-al doilea interviu este si el esential. Nu trebuie tratat cu lejeritate, doar pentru ca ai trecut de prima etapa.

Tinerii sa caute internship-urile. Daca nu exista o astfel de oferta, propune-te tu, arata cat esti de interesat. Chiar daca la final nu vei obtine un job, vei castiga experienta. Companiile promoveaza foarte mult internship-urile in ultima vreme, iar studentii se implica si ei tot mai mult in activitati de practica.

Cat despre salarii... A fost o tendinta de scadere mai mult in privinta beneficiilor. Au disparut bonusurile, primele, tichetele-cadou, s-au taiat cheltuielile cu telefonul, cu combustibilul etc., spune Monica Dona, consultant in resurse umane la Lugera&Makler.

In schimb, spune aceasta, salariile in sine nu au scazut foarte mult. Cu precizarea ca la angajare salariile oferite nu au mai fost la un nivel atat de ridicat ca in 2008.

In momentul de fata toata lumea este in asteptare. Nimeni nu isi doreste sa renunte la stabilitatea locului de munca actual. Este o perioada de nesiguranta si doar candidatii cu adevarat buni au curajul sa incerce un nou job, sa treaca printr-o perioada de proba si tot ce presupune aceasta schimbare.