Cum a evoluat piata muncii in perioada de criza?

In cazul angajatorilor sunt dificultati in aceasta perioada de criza, pentru ca multi au micsorat bugetele pentru personal. Foarte multe companii recurg acum la a face recrutare “in house”, nu mai externalizeaza serviciile catre companii specializate.

De cele mai multe ori nu este bine, pentru ca firmele cu mii de angajati nu sunt pregatite sa faca si recrutare, nu au resursele si metodologia necesare pentru a face recrutarea. Recrutarea ar trebui sa fie facuta de oameni specializati, care numai cu asta se ocupa.

Oportunitati de angajare pentru top executive sunt mereu, tot timpul este o nevoie de oameni buni. Salariile pe aceasta zona nu au scazut din cauza crizei. Daca un angajator vrea sa atraga un telent in organizatie, ii ofera si un salariu motivant.

Un manager de top vrea sa-si contruiasca mai departe cariera si se uita la structura angajatorului, exista tot timpul o combinatie intre partea materiala, cariera si posibilitatile de dezvoltare.

Ce sanse de angajare mai exista in prezent?

Oferta la nivel de angajare a scazut pentru celelalte categorii de personal, va evolua din nou cand economia isi va reveni, toata lumea estimeaza ca in al treilea trimestru se vor relua angajarile.

In prezent, angajarile sunt blocate in mare parte, exista o oferta foarte mare din punctul de vedere al celor care isi cauta loc de munca.

Cat de importante sunt CV-ul si recomandarile?

Exista multi care isi cauta de lucru, de aceea diferenta o fac povestea cu care vin, CV-ul sau scrisoarea de intentie si recomandarile pe care le prezinta angajatorului.

Angajatorul se uita in principal la doua aspecte:  vrea sa vada ce aptitudini tehnice are viitorul angajat (candidatul ar trebui sa fie pregatit cu exemple din experienta profesionala), dar conteaza foarte mult si aptitudinile individuale (angajatorul vrea sa vada ce fel de om esti, daca te potrivesti cu pozitia pe care vrei sa o ocupi sau cu echipa din care vei face parte).

"Unde te vezi peste cinci ani?" este o intrebare din care angajatorul isi da seama de cat de motivat este candidatul, daca vrea sa evolueze in cariera, astfel incat el sa fie cel mai potrivit pentru postul respectiv.

Modestia este foarte cautata, dar daca te prezinti asa cum esti, nu inseamna ca te lauzi. Povestea cu care vii in fata angajatorului, daca este sustinuta cu exemple, nu inseamna ca te lauzi. Conteaza foarte mult calitatile pe care le ai si care te diferentiaza de ceilalti, unii au aptitudini mai potrivite pentru job-ul respectiv, altii nu.

"De ce ai plecat de la fostul loc de munca?" este o intrebare peste care nu poti sa treci si trebuie sa expui angajatorului motivele reale din cauza carora ai plecat. Daca a existat o incompatibilitate cu fostul sef sau cu valorile organizatiei trebuie sa spui aceste lucruri.

"Ce defecte ai?" - intrebarea nu este adresata pentru a evidentia niste defecte care sa-ti aduca o imagine destabilizatoare, defavorabila in fata angajatorului. Poti gasi niste exemple pe care poti sa le dai - de exemplu poti vorbi prea mult si asta poate fi considerat un defect.

Depinde de job si de felul tau de a fi, nu este bine sa ascunzi defectele pe care le ai. Poate nu esti bun pentru jobul respectiv daca vorbesti prea mult. Te-ai putea duce intr-o echipa in care nu te vei putea acomoda.

Increderea prea mare in oameni poate fi considerata un defect in cazul in care vrei o pozitie de management, pentru ca poti ajunge in situatii in care nu poti lua decizii.

Cum sa te imbraci la interviu?

Depinde de cum iti pregatesti interviul, depinde ce tip de organizatie este cea la care te prezinti. Daca te duci la o banca ar trebui sa te imbraci intr-o tinuta formala. Daca te prezinti undeva unde se lucreaza informal, poti avea o astfel de tinuta, tinand cont de regulile bunului simt, evident.

Cum iti negociezi salariul?

Negocierea salariului este foarte sensibila. Sunt oameni care au sanse sa negocieze mai mult si altii care nu sunt in stare. Tu stii ce vrei de la jobul respectiv. Daca te duci tu la angajator, nu ai prea multe sanse sa poti negocia, daca ajunge angajatorul la tine si te vrea neaparat in organizatia lui atunci ai o libertate mai mare sa negociezi.

Negocierea unei mariri salariale la actualul job este destul de limitata in conditiile actuale, pentru ca acest lucru este la latitudinea sefilor, a consiliului director, si depinde de politica salariala stabilita pentru anul acela. Cresterile la nivel individual depind de performanta pe care o faci la locul de munca.

Legat de salariul de la jobul anterior, nu trebuie sa spui alta suma decat ai avut. Angajatorul isi da seama ce nivel al salariului ai avut, exista studii care impun anumite limite ale salariului pe domenii.

Interviul de angajare

Interviul este etapa pregatitoare in care tu trebuie sa stii foarte bine pentru ce aplici si care sunt aptitudinile tale pentru jobul respectiv. Ce stii despre organizatia respectiva sau de ce te-ai prezentat la interviu ar trebui sa fie intrebari simple, la care sa poti sa raspunzi si care il fac pe angajator sa-si dea seama daca esti potrivit pentru pozitia respectiva. Inainte sa te prezinti la un interviu trebuie sa te documentezi.

Stapanirea de sine denota ca esti foarte stapan pe subiect, dar si timiditatea este buna pana la un anumit punct. Trebuie sa te potrivesti cu cel care te angajeaza sau cu jobul, nu este rau sa fii timid, dar pana la o limita.

La ce sa fii atent cand semnezi contractul de munca?

In primul rand trebuie sa te documentezi despre compania la care vrei sa te angajezi, daca este o companie serioasa, n-o sa te puna sa semnezi un contract inselator sau cu capcane. Pe de alta parte, exista un contract standard, in conformitate cu Codul Muncii.

Clauza de neconcurenta de obicei se negociaza. Se aplica de obicei la pozitii strategice, de multe ori se aplica in vanzari, daca pleci de la jobul respectiv, nu poti sa ai legaturi comerciale cu clientii pe care i-ai avut, nu poti sa te duci la un competitor al companiei la care ai lucrat. Neconcurenta se plateste suplimentar, dupa ce pleci din organizatie. Nu esti platit suplimentar in timp ce esti angajat, ci dupa ce pleci, angajatorul te plateste cu un procent din salariu, de obicei 50%, pe sase luni sau un an de zile.

Demisia nu poate fi conditionata sau interzisa prin contractul de munca.

Dificultati pe piata muncii

Dificultatile pe piata muncii se intalnesc in momentul in care trebuie sa alegi un job. Nu ai o pregatire foarte buna in scoala ca sa-ti dai seama dupa aceea ce vrei sa faci in cariera. Educatia in scoli vis-a-vis de aptitudilnile pe care le ai este foarte ambigua si nu reusesti sa-ti dai seama ce vrei sa faci in cariera.

In prezent foarte multi vor stabilitate si continuitate, nu mai exista fluctuatie atat de mare pe piata muncii.

Studiile superioare reprezinta accesul la o etapa de pregatire superioara, nu trebuie sa fie neaparat in concordanta cu jobul pe care il ai. Pe langa facultate, conteaza foarte mult si aptitudinile pe care le ai.

Vrei un job bun sau un credit ieftin? Gasesti si pe Facebook