Tarile nordice fac angajari! Se cauta ingineri, doctori, dar si menajere sau zugravi!
Inspaimantati de previziunile expertilor FMI, care spun ca numarul somerilor va creste cu 300.000 in lunile ce vin, romanii isi incearca norocul si peste granita. Din fericire pentru ei, un studiu recent intocmit de compania MyJob arata ca in februarie cel putin 3.000 de oameni si-ar putea gasi de lucru intr-o tara nordica. Patronii finlandezi si suedezi au nevoie ca de aer de ingineri, doctori, specialisti in IT si constructori.
2010 este anul celor cu scoli inalte. Daca va regasiti printre ei puteti sa incepeti o noua viata, dar cu o conditie: sa invatati usor o limba nordica si sa iubiti frigul. Multi romani au riscat, iar acum nu regreta.
Dan Danes este specialist IT la o companie suedeza si castiga 3.200 de euro pe luna inainte sa isi plateasca impozitele la stat. "In domeniul meu e destul de mult stres. Am multe deadline-uri pe care daca nu le indeplinesc se acumuleaza un stres", spune el.
Suedia este printre putinele tari infloritoare. Carmen Eshagi stie asta foarte bine. Pe o leafa de aproximativ 2.500 de euro pe luna coordoneaza proiecte si renoveaza magazine, scoli si restaurante. "Se construiesc blocuri, apartamente, case. Nu la fel de multe ca acum doi, trei ani, dar este un proces care continua", explica ea.
Leon Istrate, medic rezident generalist la o clinica din Cluj, va pleca in scurt timp la Copenhaga. Aici munceste gratis, acolo ar putea castiga si 45.000 de euro pe an. "Momentan sunt incadrat ca medic rezident cu timp partial fara salarizare si speranta ca o sa-mi castig existenta de zi cu zi", spune Leon.
Nu disperati. Nordicii nu cauta doar intelectuali, ci si menajere, zugravi sau electricieni. Valul mare de pensionari din Finlanda, de exemplu, ii obliga sa gaseasca 500.000 de muncitori calificati in urmatorii patru ani.
"In tarile nordice, in industria navala, in care aplicantul nu trebuie neaparat sa aiba un nivel foarte mare de experienta sau studii superioare, salariul poate porni de la 2-3.000 de euro pe luna", a declarat Adela Rapeanu, purtator de cuvant MyJob.
Pentru cei cu studii superioare, care in momentul de fata nu au un loc de munca, este o alternativa viabila. Pentru Romania, in schimb, nu, spun specialistii in resurse umane.
In 2010, barbatii sunt cei care trimit banul acasa de peste hotare. Un studiu intocmit de MyJob arata ca 80% dintre cei care isi cauta un loc de munca peste hotare sunt barbati din Bucuresti, Iasi si Vaslui. Au intre 30 si 45 de ani si aproape jumatate dintre ei au absolvit o facultate.