Cum sa-ti "seduci" angajatorul la interviu. Mic ghid al candidatului pe timp de criza
Daca in urma cu un an angajatorii aveau probleme in a-si gasi salariatii cei mai pregatiti pentru locurile de munca vacante, situatia s-a intors cu 180 de grade in doar un an de zile, batalia pe piata muncii devenind din nou acerba. Fie ca sunt proaspat absolventi, fie ca au ramas fara slujba din motive independente de vointa lor, cei care isi cauta un loc de munca in 2010 trebuie sa apeleze la anumite "trucuri" pentru a-si convinge viitorul patron ca ei sunt cei mai potriviti pe postul pentru care candideaza.
Specialistii in resurse umane sustin ca cel mai important aspect al relatiei dintre candidat si angajator la interviul de angajare este prima impresie, empatia care se realizeaza intre cei doi. “Candidatul pentru un job nu trebuie sa mai vina la interviu cu lectia invatata de acasa. Trebuie sa dea dovada de stapanire de sine si sa fie pregatit pentru orice situatie care poate aparea in timpul interviului. Trebuie sa stie sa raspunda cu inteligenta si cu rapiditate la toate situatiile in fata carora este pus”, considera Madalina Popescu, manager general Pluri Consultants Romania.
Inteligenta, flexibilitate, spontaneintate sunt doar cateva dintre calitatile de care candidatul ar trebui sa dea dovada la prima intalnire cu viitorul angajator. Tanar, temeinic pregatit profesional si, daca este posibil, si cu experienta in domeniul in care vrea sa se angajeze – acesta este portretul candidatului care are mai multe sanse sa-si gaseasca un loc de munca.
“In 2010 trebuie evitat comportamentul din 2008, cand angajatul era la putere si stia ca, indiferent de raspunsurile pe care le dadea la interviu, avea mari sanse sa fie recrutat. Cea mai importanta la prima intalnire a candidatului cu viitorul angajator este relatia care se creeaza intre cei doi si felul in care primul este capabil sa se adapteze la noile conditii impuse de cel de-al doilea”, sustine Madalina Popescu.
Pe de alta parte, in acest an s-a revenit la paradoxul anilor trecuti, angajatorii cautand candidati tineri, dar cu cat mai multa experienta. De aceea, persoanele care isi cauta un loc de munca trebuie sa de a dovada de stapanire de sine si sa convinga angajatorul ca ei sunt cei mai potriviti pentru jobul oferit. “Candidatul trebuie sa ramana credibil, totusi, pentru ca angajatorul isi poate da seama in scurt timp de calitatile proaspatului salariat si sa renunte la el. In aceasta perioada sunt din ce in ce mai rare situatiile in care angajarea se face fara o minima perioada de proba, timp in care patronul se hotaraste daca pastreaza persoana respectiva sau nu. Angajatorul stie ca, in cazul in care nu a gasit persoana pe care si-o doreste, are de unde alege. De aceea, mai importanta decat impresia facuta la interviu este si perioada imediat urmatoare”, explica managerul de la Pluri Consultants.
In ceea ce priveste salariul, candidatul nu trebuie sa plece de la ideea ca nu poate obtine o majorare salariala fata de locul de munca precedent. Desi in aproape toate domeniile, salariile de pornire au scazut in medie cu aproximativ 35%, cei care vor sa se angajeze pot obtine, chiar si in situatia actuala, venituri si cu 30% mai mari decat la vechiul loc de munca. “Pot fi si situatii in care salariul sa fie mai mic decat inainte, dar daca este o companie solida care isi doreste un salariat capabil si cu experienta, de cele mai multe ori ofera un salariu mai mare decat cel avut inainte”, este de parere Madalina Popescu. De aceea, sustine ea, candidatul trebuie sa stie, inainte de a merge la interviu, detalii despre compania la care vrea sa se angajeze si sa explice, ferm si fara emotii, care sunt cheltuielile fixe pe care le are in fiecare luna (chirie, credite) si poate obtine salariul dorit.
Desi piata muncii s-a redus considerabil in ultimul an si patronii mai mult au dat afara decat au facut angajari, mai exista domenii in care se mai gasesc locuri de munca. Vanzarile, IT-ul, serviciile suport sau de call-center sunt cele mai ofertante in aceasta perioada. Cei care vor sa se angajeze isi pot gasi o slujba si in alte domenii, tendinta angajatorilor fiind aceea de a renunta la actualii salariati, mai putin pregatiti si angajati pe salarii mari, si de a cauta oameni mai experimentati pe salarii mai mici.
Pe acelasi subiect: