Dupa parerea sindicatelor, circa 97.000 de oameni vor pleca acasa. Pe o piata a muncii in continua contractie de la inceputul anului trecut si pe fondului unui somaj de 7,8%, care ar putea fi sansele bugetarilor concediati sa-si gaseasca un loc de munca in acest an?

Pe langa scaderea numarului de angajati din privat si contractia activitatii, o alta problema cu care se confrunta personalul din aparatul de stat care vrea sa se angajeze la patroni este reticenta acestora fata de bugetari. Perceputi ca “taietori de frunza la caini”, dupa cum insusi premierul Emil Boc ii caracteriza anul trecut pe cei care urmau sa fie concediati, firmele din privat vor prefera sa angajeze mai degraba absolventi si tineri abia intrati pe piata muncii, care au o capacitate mai mare de a invata si de a se adapta la un nou loc de munca.

Antreprenoriatul, una dintre solutii

Astfel, singura varianta viabila pentru bugetarii concediati ar fi antreprenoriatul. Dar nici acest lucru nu va fi posibil fara ajutorul statului, care ar trebui sa ofere protectie angajatilor concediati. “Statul ar trebui sa ofere angajatilor din sectorul public ce vor fi disponibilizati pachete de compensatii sub forma de vouchere, insa pe care sa nu le poata folosi decat pentru pornirea unei afaceri sau pentru reconversie profesionala. Statul va trebui sa creeze mecanisme care sa ofere variante pe piata muncii, cum ar fi schimbarea profilului profesional, incurajarea mobilitatii geografice si, ca ultima varianta, protectia sociala”, este de parere secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Cristian Parvan.

Autoritatile nu se grabesc insa sa ofere astfel de compensatii si par a nu avea un program de reconversie destinat acestor oameni. “Exista programe de reconversie pofesionala, finantate din fondul de somaj, destinate tuturor somerilor. Toti cei care raman fara locuri de munca si care se inscriu pentru a primi indemnizatia de somaj beneficiaza si de aceste programe”, a explicat secretarul de stat din Ministerul Muncii, Valentin Mocanu.

Programe de reconversie care, de-a lungul anilor, si-au demonstrat inutilitatea. De exemplu, anul trecut, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) a cuprins in programele proprii de formare profesionala 38.500 de someri, numar similar cu cel din anul anterior, in conditiile in care numarul pesoanelor disponibilizate in 2009 a crescut cu aproape 300.000.

Cat de pregatiti sunt bugetarii pentru joburile disponibile in piata

Bancile, IT-ul, vanzarile si retailul sunt domeniile care ofera cele mai multe locuri de munca la acest inceput de an. Cat de calificati sunt cei care provin din sistemul de stat pentru ocuparea acestor posturi? Mocanu sustine ca bugetarii sunt suficient de pregatiti pentru a-si gasi un loc de munca in privat.

Bugetarii au avantajul de a avea o pregatire profesionala foarte buna si sunt profesii catre care unii au o mare deschidere. De exemplu, profesorii de matematica sau de informatica sunt calificati pentru a se angaja in domenii economice sau in IT, cei care au lucrat cu fonduri europene se pot angaja in firme de consultanta”, sustine secretarul de stat. Pe acelasi principiu, persoanele care au lucrat la stat in domenii financiare se pot orinta catre banci, vanzari sau consultanta.

Nu de aceeasi parere sunt insa patronii, care cauta in general tineri, dispusi sa invete si care se adapteaza mai usor pe un post in privat. “Angajatorii ofera, in general, pozitii pentru personal cu minimum de experienta, pentru posturi de entry-level, care nu au neaparat studii in domeniu si cu care prefera sa faca traininguri. Numarul mare de candidati pe un post si numarul mic de locuri vacante ofera patronilor avantajul de a avea de unde alege”, a explicat Calin Fusu, manager al portalului Neogen, care detine si site-ul BestJobs.  

Reconversie profesionala pentru cei dispusi sa se reorienteze pe piata muncii

Sindicatele considera si ele ca reconversia profesionala este principala solutie pentru noii someri. “Ar trebui facuta o evaluare sub toate aspectele a pietei muncii si descoperita capacitatea de angajabilitate a acestor persoane. Noi militam mai degraba pentru ajutor din partea statului pentru reconversie profesionala, decat pentru plati compensatorii, deoarece criza de pe piata muncii se va prelungi si la anul, dupa terminarea veniturilor provenite din protectia sociala”, a declarat vicepresedintele Blocului National Sindical, Ovidiu Jurca.

Acesta considera ca profesionistii de la stat isi vor face lesne loc in mediul privat. “Sa nu uitam ca in anii trecuti multi profesionisti au migrat de la stat catre companii private. Daca statul demareaza marile investitii publice, o parte dintre oamenii concediati de la stat cu competente manageriale se pot angaja pe pozitii de middle management”, sustine Jurca. El a dat ca alternativa insa si orientarea catre alte tari europene, care incep sa-si revina din criza economica, in conditiile in care piata autohtona a muncii nu ofera suficiente joburi.

Specialisii in resurse umane considera ca daca vor sa se angajeze in sectorul privat, bugetarii trebuie sa uite insa de unele obinsuinte formate la stat. Ei trebuie sa fie dispusi sa renunte la “spartul usii” la ora 16.00, sa lucreze peste program, de cele mai multe ori fara sa fie platiti suplimentar si sa se obisnuiasca cu ideea ca in privat salariul se bazeaza pe performanta.