Guvernul a decis sa extinda cu sase luni termenul de privatizare a Postei, dar si sa initieze un proces de restructurare a companiei si "reasezare" a datoriilor in conditiile in care pana marti, la expirarea termenului, niciun investitor nu a cumparat caietul de sarcini. Decizia a fost luata in sedinta de miercuri a Guvernului, au declarat agentiei Mediafax surse oficiale.

"In perioada aceasta de sase luni, compania va fi restructurata inclusiv din punct de vedere al numarului de personal, iar datoriile vor fi reasezate, prin transformare in actiuni sau reesalonare, dupa care va fi initiat efectiv procesul de privatizare", au aratat sursele. Potrivit acestora, ministrul Comunicatiilor a primit mandat ca in termen de o saptamana sa redacteze un act normativ care sa reglementeze situatia companiei.

Niciun potential investitor nu a cumparat caietul de sarcini pentru privatizarea Companiei Nationale Posta Romana, pana marti, la expirarea termenului, un motiv fiind situatia financiara a companiei, iar altul noua datorie stabilita de ANAF, a declarat, marti, directorul general al companiei, Ion Smeeianu, intr-o conferinta.

Potentialii investitori interesati sa participe la privatizarea Postei au solicitat prelungirea perioadei de depunere a ofertelor neangajante, dupa ce ANAF a calculat, in urma unui control, noi datorii fiscale, de 107 milioane lei (25 milioane euro).

Ponta: "Mii de angajari si sute de milioane pierderi, motive ca investitorii sa nu faca oferte la Posta Romana"

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Comunicatiilor, Dan Nica, sa explice public ca "miile de angajari" efectuate la Posta Romana, precum si pierderile de sute de milioane lei, care nu se cunosteau, sunt motivele pentru care investitorii ezita sa depuna oferte de privatizare a societatii.

"In continuare sa prezentati dumneavoastra si directorul de la Posta Romana toate lucrurile care tin de ce s-a gasit acolo, de cate contracte, de cate pierderi s-au constatat, pentru ca altfel ramane doar informatia cat are salariul managerul. Daca nu prezinta foarte clar cum s-au angajat 6.000 de oameni, cum s-a constatat 200 milioane pierderi, de care nu stia nimeni, nu o sa se inteleaga de ce nu doresc investitorii sa vina. Daca nu explicam, primim lectii de la cei care au bagat Posta in faliment", i-a spus Victor Ponta lui Dan Nica, miercuri, la inceputului sedintei de guvern.

Premierul a aratat ca Guvernul va adopta o serie de masuri de sprijinire a restructurarii Postei Romane.

Niciun potential investitor nu a cumparat caietul de sarcini pentru privatizarea Companiei Nationale Posta Romana, pana marti, la expirarea termenului, un motiv fiind situatia financiara a companiei, iar altul noua datorie stabilita de ANAF, a declarat directorul general al companiei, Ion Smeeianu, intr-o conferinta.

Potentialii investitori interesati sa participe la privatizarea Postei au solicitat prelungirea perioadei de depunere a ofertelor neangajante, dupa ce ANAF a calculat, in urma unui control, noi datorii fiscale, de 107 milioane lei (25 milioane euro).

"ANAF a identificat noi datorii fiscale, de 107 milioane de lei, aferente perioadei 2003-2012. Controlul a fost efectuat la cererea Ministerului pentru Societatea Informationala", au declarat, saptamana trecuta, surse din companie, citate de Mediafax.

In total, compania are in prezent obligatii fiscale ce depasesc 240 milioane de lei. Smeeianu a afirmat ca situatia financiara negativa a Postei si datoria calculata de ANAF, de 107 milioane de lei, au avut ca efect aparitia unei reticente din partea potentialilor investitori. Anul trecut, Posta Romana a consemnat pierderi de 53 milioane de lei, comparativ cu 181 milioane de lei in 2011, la venituri de 1,255 miliarde de lei.

Aproape 4.500 de angajati, disponibilizati din iulie

Posta Romana va disponibiliza, incepand cu luna iulie, un numar total de 4.458 salariati, reprezentand 14% din numarul actual al angajatilor companiei, potrivit unui document discutat in sedinta de marti a Guvernului si obtinut de Mediafax.