Fostii comisari ai CSA si ai CNVM eliberati din functie primesc compensatii de peste 100.000 €

Fostii conducatori ai comisiilor de supraveghere a asigurarilor si pietei de capital primesc plati compensatorii de pana la 19 salarii pentru ca le-au fost intrerupte mandatele inainte de termen. Noul sef de la ASF castiga 14.000 euro pe luna. Cele trei comisii de supraveghere erau conduse de un numar total de 19 comisari. Potrivit declaratiilor facute de premierul Victor Ponta, fostul presedintele Daniel Tudor al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor castiga 188.000 lei pe luna (cca 40.000 euro), Carmen Negoita, fostul presedinte al Comisiei de Valori Mobiliare - 80.000 lei pe luna (cca 18.000 euro) iar Marian Sarbu de la Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private castiga circa 14.000 euro. Daniel Tudor este acum vicepresedinte pe asigurari la ASF, iar Marian Sarbu este membru neexecutiv la ASF, scrie Ziarul Financiar. Luand in calcul aceste cifre, rezulta ca fostul presedinte al CNVM Carmen Negoita ar primi salarii compensatorii de peste 100.000 euro, in timp ce fostii comisari ai CSA ar primi sume ce depasesc 500.000 euro.

Plata taxelor si impozitelor cu cardul ar putea duce la reducerea economiei subterane cu 5%. Cati bani tin romanii in prezent pe card

Economia subterana, cea care nu contribuie la bugetele statului cu taxe si impozite, va "inghiti" anul acesta aproape o treime din economia reala a Romaniei. O solutie pentru combaterea acestui fenomen ar putea fi achitarea unor contributii cu cardul, sustin reprezentantii companiei de plati Visa Europe. Astfel, economia subterana va atinge in 2013 nivelul de 28% din PIB, al doilea cel mai ridicat din Uniunea Europeana, potrivit unui studiu comandat de Visa Europe. Compania a propus marti o strategie de promovare a platilor catre stat cu cardul, masura care ar putea duce in urmatorii patru ani la o scadere cu 5% in PIB a economiei subterane. Reprezentantii Visa argumenteaza ca platile in numerar incurajeaza evaziunea fiscala pentru ca sunt mai dificil de verificat, in timp ce platile electronice "lasa urme", ceea ce permite o supraveghere si un control mai facil, arata o analiza realizata de www.ganful.info.

Investigatie uriasa despre cel mai bogat roman: A umflat adevarul?

Un articol ravasitor despre modul mai putin ortodox in care cel mai bogat roman ar fi facut afaceri cu petrol in Liberia a aparut de curand in presa africana. FrontPageAfrica, preluat de AllAfrica, tocmai a publicat un material in care prezinta indoielile privind descoperirile de petrol anuntate de miliardar. In luna februarie 2012, African Petroleum (AP), compania detinuta de omul de afaceri de origine romana Frank Timis a anuntat o descoperire importanta de petrol in blocul Naria-1 din Liberia. Anuntul a fost primit cu bucurie de catre piete, actiunile listate la bursa ale companiei inregistrand o crestere de 100% (de la 0,68 de dolari la 1,51 de dolari). Mai mult decat atat, anuntul descoperirii zacamantului urias le-a starnit interesul chinezilor de la PetroChina, care au venit cu o oferta de cumparare de 1,35 de dolari pe actiune pentru toate activele petroliere din Africa ale companiei lui Timis, scrie AllAfrica, preluat de www.capital.ro. Actori din industria petroliera au privit neincrezatori atat anuntul, cat si oferta celor de la PetroChina.

Cinci motive pentru care nimeni nu vrea Posta Romana

Compania Nationala Posta Romana nu a reusit sa atraga niciun investitor pentru privatizare, din cauza datoriilor foarte mari, cheltuielilor ridicate cu angajatii, intr-o piata care a continuat sa scada in ultimii patru ani si in care concurenta a devenit din ce in ce mai acerba. Datoriile descoperite recent de ANAF ar putea fi principalul motiv care a tinut investitorii departe. ANAF a descoperit in urma unui control, noi datorii fiscale, de 107 milioane lei (25 milioane euro), obligatii fiscale depasesc in prezent 240 milioane de lei (55 milioane euro). Ponderea cheltuielilor salariale raportata la veniturile companiei este cu mult peste media europeana de circa 51%, in perioada 2009 – 2012 aceasta avansand de la 63% la 71%. Volumul prestatiilor postale a scazut continuu in perioada 2009 – 2012, inscriindu-se intr-un trend global determinat de evolutia tehnologica si dezvoltarea comunicatiilor online, scrie www.wall-street.ro.

Premiera in retailul bucurestean: Nemtii fac doua magazine unul langa altul

In zona Valea Cascadelor din vestul Bucurestiului se vor deschide in urmatoarea perioada, unul langa altul, doua magazine apartinand aceluiasi grup de retail-Lidl& Schwarz. Este vorba despre un supermarket Lidl si un hipermarket Kaufland, acesta fiind un alt exemplu care atesta "batalia" retailerilor nu doar pe clienti, cat si pe vad. Nu in ultimul rand, cifrele au demonstrat eficienta retailerilor care isi impart spatiul cu alti comercianti, fie ei din aceeasi sfera de activitate sau pe segmente diferite. "Chiar daca ambele branduri apartin aceluiasi grup Schwarz, strategia de expansiune a fiecaruia este diferita; atat la nivel international cat si in Romania. Fiecare lant de magazine incearca sa vina in intampinarea clientilor sai prin propria strategie de vanzare si de expansiune, cu cea mai buna locatie in zona. Acest lucru ne face sa actionam practic ca si concurenti - un lucru intotdeauna favorabil pentru clienti", au declarat, pentru www.economica.net oficialii Kaufland Romania, potrivit carora "nu se pune problema fenomenului de canibalizare in aceste cazuri, ci este mai degraba vorba de concurenta".

Germania scumpeste electricitatea pentru a incuraja energia verde

Modul agresiv cu care Germania investeste in energie regenerabila in detrimentul celei nucleare a dus costurile pentru electricitate la niveluri uriase si a distrus schema de sprijin pentru investitii in acest domeniu, avertizeaza Agentia Internationala a Energiei. "Faptul ca preturile la electricitate din Germania sunt printre cele mai mari din Europa ar trebui sa reprezinte un semnal de alarma", au precizat specialistii asociatiei, scrie www,manager.ro. Strategia Germaniei, denumita Energiewende, vizeaza cresterea surselor regenerabile la 50% pana in 2030 si la 80% pana in 2050. Aceasta reprezinta o provocare pentru o tara care are un sector industrial extrem de dezvoltat.

Tim Cook anunta lansarea unor produse Apple cu adevarat inovatoare

Directorul executiv al Apple, Tim Cook, a spus ca Apple are in maneca o serie de produse revolutionare, incercand sa-i linisteasca pe cei ingrijorati ca firma si-a pierdut abilitatea de inovare, transmite Bloomberg. Potrivit lui Cook, producatorul iPhone are “niste planuri incredibile”. Acesta nu a dat prea multe detalii in cadrul conferintei All Things Digital, din Rancho Palos Verdes, California, unde a luat cuvantul, dar a indicat televizoarele si computerele portabile drept arii de interes. Apple nu a mai lansat un produs nou din luna octombrie, iar Cook se afla sub o mare presiune sa demonstreze ca merita sa fie succesorul la conducere al lui Steve Jobs, sa revigoreze vanzarile si sa castige din nou increderea consumatorilor.

Procurorii americani ancheteaza o companie unde s-au spalat 6 mld. $, cu implicatii in 17 tari

Serviciul monetar digital The Liberty Reserve, o bursa de schimb ce functiona online, a spalat bani in valoare de peste sase miliarde de dolari, sustin autoritatile americane, citate de BBC News. Raiduri ale politiei au avut loc in 17 tari, investigand patronii retelei, operatorii si partea de hardware. Conform Departamentului de Justitie, acesta este “cea mai mare ancheta internationala de spalare a banilor, din istorie”. Liberty avea aproximativ un milion de utilizatori si a procesat peste 55 milioane de tranzactii ilegale. Din documentele gasite reiese ca cele sapte persoane din conducere au infiintat special serviciul ca pe un paravan, pentru a putea desfasura tranzactii ilegale si a-si acoperi urmele infractiunilor.

FMI reduce prognoza de crestere economica a Chinei

Fondul Monetar International si-a coborat asteptarile privind cresterea economica a Chinei, sugerand totodata ca “o serie de schimbari politice decisive” sunt necesare pentru a face economia mai sustenabila, noteaza Bloomberg. Cresterea va fi de aproximativ 7,75 procente in acest an si in cel care urmeaza, a spus David Lipton, managing director al FMI, intr-o conferinta de presa la Beijing. In aprilie, Fondul prognoza o expansiune economica de 8% pentru 2013 si de 8,2% pentru 2014. Lipton a mai avertizat asupra riscurilor inmultirii liniilor de creditare. Premierul Li Keqiang, care a preluat actuala functie in martie, planuieste schimbari legislative care ar face ca economia tarii sa devina mai deschisa investitiilor private.

Fost Senior Partner la KPMG pledeaza vinovat pentru „insider trading”

Un fost partener din conducerea gigantului economic KPMG a acceptat sa pledeze vinovat in procesul in care este implicat, informeaza BBC. Autoritatile americane l-au acuzat pe Scott London in aprilie pentru ca a dezvaluit ponturi si informatii din interiorul companiei unui amic de golf, pe care acesta le-a folosit ulterior pentru a juca pe bursa. Intelegerea prin care London isi recunoaste faptele a fost anuntata astazi, dar vine la o luna dupa ce prietenul in cauza, Buddy Shaw, a pledat la randul sau “vinovat” la unul din capetele de acuzare, pentru conspiratie si comiterea unor fraude in securitate. London a admis ca a furnizat informatii in afara de cel putin 14 ori, cu privire la clientii KPMG, veniturile companiei Herbalife din 2011 si planurile United Rentals de a prelua RSC Holdings. Barbatul risca un maxim de 20 de ani in inchisoare si o amenda de cinci milioane de dolari.

Femeia care a plecat de la o schita pe pachetul de tigari, iar acum isi exporta produsele in 30 de tari

Amanda Jenner a creat in urma cu trei ani o olita de calatorie pentru copii, pe care a dus-o apoi la o expozitie internationala. Produsul s-a dovedit un succes, femeia fiind complesita de numarul de cereri si de oameni interesati iar din acel moment exporturile au fost intr-o continua crestere, scrie The Telegraph. “Ne-am bucurat de un feed-back urias, am fost socata de puterea lui. Eram doar eu si un produs, alaturi de standuri ale unor afaceri bine puse la punct, dar am primit comenzi din Coreea de Sud, America, Germania si Italia”, isi aminteste Jenner. Insa tot ea admite ca a invatat sa isi domoleasca entuziasmul si sa nu se mai increada in toate promisiunile. “Oamenii dau cate o mie de comentzi, dar asta nu inseamna construirea unei valori a brandului. Acum mi-am dat seama ca exportul nu consta de fapt in volum”, spune antreprenoarea.