Posta Romana ar putea sa disponibilizeze in acest an 4.000 de salariati, din totalul de 32.000, ca urmare a scaderii volumului de prestatii postale, numarul fiind estimativ si calculat in baza normativului de activitate din 2011, a declarat marti liderul sindical Matei Bratianu.

"Pe baza normarii activitatii postale de la nivelul 2011, un numar de 4.000 de salariati din Posta Romana pot fi luati in calcul pentru a fi disponibilizati in acest an. Sindicatul a agreat propunerea care vizeaza diminuarea numarului de personal decat reducerea programului de munca si, implicit, a salariilor unui numar de angajati cuprins intre 8.000 si 10.000", a spus Bratianu. 

El a adaugat ca, din infomatiile prezentate de conducerea Postei Romane, societatea nu poate achita salarii compensatorii, intrucat pe baza veniturilor estimate pentru acest an compania poate plati salariile celor 32.000 de angajati pana la 30 septembrie. 

"Cei care vor fi disponibilizati vor primi ajutor de somaj timp de 12 luni si 15-20 salarii lunare compensatorii, la nivelul de incadrare. Pentru acordarea salariilor compensatorii trebuie insa ca Posta Romana sa fie inclusa, prin hotarare de Guvern, in anexa OUG 116/2006 privind protectia sociala acordata persoanelor disponibilizate prin concedieri colective", a spus Bratianu. 

Peste 1.500 de postasi din 21 de oficii din Bucuresti au intrerupt lucrul, luni si marti, nemultumiti ca managementul Postei Romane vrea sa impuna un numar de zile neplatite si sa reduca programul de lucru pentru toti salariatii. 

Potrivit datelor companiei, ponderea cheltuielilor salariale raportata la veniturile Postei Romane a crescut in perioada 2009 - 2012 de la 63% la 71%, comparativ cu o medie de 51% la operatorii postali din Europa, situatie care afecteaza competitivitatea companiei in contextul liberalizarii pietei serviciilor postale. 

Prezent la discutiile dintre conducerea Postei si sindicate, ministrul pentru Societatea Informationala, Dan Nica, a afirmat ca actuala situatie a operatorului national postal este efectul deciziilor defectuoase ale managementului anterior, care au generat datorii de peste 100 milioane de euro. El a adaugat ca distribuirea pensiilor va fi reluata pana la finele zilei la nivel national. 

"In luna mai 2012, cand managementul Postei a fost schimbat, pierderile Postei depaseau 100 milioane de euro. In plus, in ultimii cinci ani compania a angajat 6.000 de salariati, in conditiile in care volumul de prestatii postale scadea de la an la an", a spus Nica.  El a adaugat ca, in urma unui control al ANAF, Posta va trebui sa achite o amenda 90 milioane de lei pana la 5 iunie. 

"ANAF a constatat ca au fost impartite ilegal tichete de masa premium. Vom face tot posibilul ca Posta sa nu intre in insolventa", a spus Nica, care a adaugat ca Posta ar putea sa plateasca alta amenda, tot de 90 milioane de lei, in urma unui control al ANAF, aflat in desfasurare si care vizeaza perioada anilor 2009-2012. 

Ministrul a mai spus ca este multumit "dintr-un punct de vedere" de activitatea conducerii din ultimele 12 luni, in conditiile in care veniturile Postei Romane s-au mentinut dupa liberalizarea pietei de servicii postale de la 1 ianuarie. 

"Un scenariu pesimist estima ca Posta va pierde 20% din venituri dupa 1 ianuarie, iar in varianta optimista doar 10%. Actuala conducere a reusit, din luna mai 2012, sa rezilieze mai multe contracte a caror valoare depasea 100 milioane de euro si aduceau operatorului postal pierderi semnificative", a spus Nica. 

Directorul general al Postei Romane, Ion Smeeianu, a afirmat ca pierderile companiei au fost reduse cu 130 milioane de lei in ultimele 12 luni. 

"Posta nu a pierdut contracte majore in ultimele 12 luni, in conditiile in care piata de profil s-a liberalizat de la 1 ianuarie. Veniturile lunare ale companiei se situeaza intre 100 si 105 milioane de lei", a spus Smeeianu. 

Posta Romana este cel mai mare operator de profil si dispune de o retea teritoriala de aproximativ 7.100 de oficii postale.  Actionarii operatorului sunt Ministerul Comunicatiilor, cu o participatie de 75%, si Fondul Proprietatea, care detine 25% din capital.  In 2011, cifra de afaceri a CNPR a scazut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, in timp ce pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei, compania avand 32.124 angajati, conform datelor transmise Ministerului Finantelor Publice.  Autoritatile vor sa privatizeze in acest an operatorul national postal, pentru care asteapta oferte pana la 28 mai.