Cand incep angajarile? Joburile din IT si contabilitate, la mare cautare!
Esti in cautarea unui loc de munca? Tocmai ai terminat studiile si nu stii incotro sa o apuci? Vrei sa te angajezi intr-o multinationala, dar nu stii cum sa ajungi acolo? Afla toate aceste raspunsuri, informatii despre companiile care fac angajari la inceput de an, dar si despre salariul pe care poti sa il castigi de la Dragos Gheban, Business Development Manager la Catalyst Solutions, organizator al targului de joburi "Angajatori de Top".
Piata muncii pare ca da semne sa se dezghete, in conditiile in care la targul de joburi "Angajatori de Top", care se va desfasura la sfarsitul acestei saptamani in Bucuresti, numarul de pozitii oferite de marile companii a crescut cu 30%, fata de editia din toamna anului trecut.
Cele mai multe joburi sunt acum in domeniul IT: programatori si dezvoltatori de software, atat senior, cat si junior, spune Dragos Gheban.
O alta industrie in care se fac angajari este cea de outsourcing (externalizarea serviciilor din companii - contabilitate, IT, resurse umane etc.). Aici se cere insa automat si o limba straina (engleza, franceza, italiana, spaniola, portugheza si asa mai departe). Mai nou, se cer limbi ca bulgara, maghiara, ceha sau slovena. Romania are avantajul ca foarte multi candidati vorbesc o limba straina ca engleza sau franceza, iar in cazul celorlalte avem avantajul proximitatii, explica directorul de dezvoltare al Catalyst Solutions.
Cererea cea mai mare este pentru limba germana, pentru ca sunt mai putini vorbitori. Chiar si in perioada de criza sunt foarte multe pozitii disponibile pentru astfel de limbi. De asemenea, se cauta limbi nordice, iar candidatii care sa le vorbeasca sunt greu de gasit.
Si companiile romanesti au inceput sa se orienteze catre externalizarea serviciilor. Nu poate concura insa cu India, inventatoarea industriei de outsourcing si detine pozitia de lider detasat, intrucat a inceput foarte devreme sa faca asta. In plus, SUA apeleaza la India pentru ca are costuri mai scazute fata de Europa de Est.
Companii mari care fac acum angajari sunt:
HP
Genpact
Misys
Adobe Romania
Clarity Systems
Dacia
Real
Kaufland
Citypharma
Actavis
Sfaturi utile:
Cauta informatii pe internet, pe hipo.ro, pentru a nu pierde timpul intreband lucruri care se gasesc foarte usor. In plus, vei face o impresie buna daca arati ca esti interesat.
De asemenea, pregateste mai multe CV-uri, pentru ca la targ vor fi peste 70 de companii.
Cauta oportunitatile, fii convingator si nu lasa CV-ul doar "in cazul in care se iveste ceva". Trebuie sa fii activ, hotarat si sa stii ce te intereseaza.
Incepatorii ar fi bine sa-si stabileasca doua, trei directii sau domenii, nu mai mult. Poti face o impresie buna si sa fii chemat la un nou interviu.
Atentie si la modul cum te prezinti, la cum esti imbracat, pentru ca asta arata cat de serios si motivat esti.
Si la noi au inceput sa conteze din ce in ce mai mult activitatile extracuriculare: proiecte, conferinte, cursuri practice, certificari, scoli de vara, voluntariat. Astfel, un absolvent are sanse mai mari sa gaseasca un job bun. Important este sa gaseasca si domenii apropiate de ceea ce doreste sa faca in viitor.
Pe timp de criza, angajatii prefera sa isi pastreze jobul de care sunt siguri. Au fost cazuri cand angajatii si-au dat seama ca au mizat gresit pe cresterea companiei ori s-au trezit ca si-au pierdut locul de munca dupa numai cateva luni. Asadar, fidelitatea fata de locul de munca a crescut.
Asteptarile salariale sunt pentru angajatii cu experienta in general mai mari de la noul job, dar daca intervine nemultumirea fata de locul de munca actual accepta si salariu egal. De altfel, daca nu au un loc de munca, accepta si mai putin decat la vechiul job. In cazul proaspetilor absolventi, salariile cerute intre 1.000 si 2.500 de lei.
Programele de internship din Romania pot fi platite sau nu. De asemenea, se poate intampla sa ti se ofere la final un loc de munca sau nu. Dar ele sunt importante in ambele cazuri, pentru ca tinerii au deja o experienta, stiu daca le place sau nu, cunosc oameni din companie, devin responsabili.
Sistemul de invatamant actual genereaza si candidati foarte buni, de elita. Insa altii termina facultatea complet nepregatiti. Acestia din urma ar trebui ajutati si indrumati, crede Dragos Gheban.
Absolventii domeniilor financiar-contabile, farmaceutice sau IT nu au greutati in a-si gasi un loc de munca. Si oferta de ingineri a crescut. In 2008 erau mai cautati chiar decat economistii. Specializarile umaniste, cu exceptia limbilor straine, sunt mai putin cerute, astfel ca absolventii s-ar putea vedea nevoiti sa se orienteze in cariera catre un alt domeniu.
Abilitatile de leadership sunt foarte cautate. Chiar daca nu esti angajat intr-o pozitie de conducere, este important sa arati ca stii sa coordonezi o echipa. Pe de alta parte, si capacitatea de initiativa este foarte importanta pentru angajatori. In schimb, recomandarile scrise conteaza si ajuta, dar nu sunt esentiale, pentru ca in general ele nu sunt negative.
In momentul in care scrii in CV descrierea jobului, nu uita sa treci si rezultatele pe care le-ai obtinut, ce impact au avut actiunile tale pentru companie. Chiar daca ele nu sunt cuantificabile, incearca sa gasesti aportul pe care l-ai adus tu in firma pentru care ai lucrat.
Nu incerca sa minti! Persoana care te intervieveaza isi poate da seama de acest lucru. Chiar daca nu isi va da seama si ai obtinut jobul, s-ar putea sa-ti dai seama ulterior ca esti depasit de situatie si totul are ca rezultat stresul. Asadar, nu este o rusine sa vorbesti si despre greseli.
Bonusurile in aceasta perioada sunt mai putine, insa companiile cu rezultate bune dau in continuare. Succesul firmei se reflecta in bonusuri. Se poate ca acestasa fie mai mare decat salariul, dar depinde de specificul jobului: de pilda, in vanzari, unde angajatii sunt interesati sa vanda cat mai mult pentru a castiga cat mai bine.
Bonusurile pot fi si altele decat financiare: asigurare medicala, telefon, laptop, masina de serviciu. In perioada de criza s-au taiat bonusuri "excentrice", cum ar fi abonamente la sala sau, in IT, salile de jocuri. Si trainingurile au fost mai putine sau internalizate.
Contractul de munca se face pe perioada nedeterimanata, cu precizarea ca in primele trei luni compania poate decide unilateral sa incheie contractul, daca isi da seama ca nu esti potrivit pentru acel job. "Din cate stiu eu, nu trebuie o motivatie", spune directorul de dezvoltare al Catalyst Solutions.
Joburile anului 2010 sunt: programator (sunt multe companii care recruteaza si nici in anii trecuti nu au concediat multi oameni, deci sunt locuri sigure) si contabil (companiile de outsourcing recruteaza foarte mult in aceasta arie). Apoi vin: vanzarile, ingineria, industria farmaceutica, marketingul, resursele umane, relatiile publice.
1.600 de joburi vor fi disponibile la "Angajatori de Top". Organizatorii se asteapta la 16.000 de vizitatori, iar sansele de angajare sunt date in principal de experienta. Bancile, de pilda BRD, BCR, ING, Raiffeisen, sunt si ele prezente la targ, desi oferta nu este foarte mare. Oportunitatile din departamentele IT ale bancilor nu sunt insa deloc de neglijat.
Si domeniile greu afectate de criza, cum este cel al constructiilor, vor incepe sa reia angajarile. Prognozele sunt optimiste, a conchis Dragos Gheban.