Initial, modalitatea de angajare ca “au pair” era frecventa in cazul studentilor care se duceau la studii in strainatate si care, pentru a-si perfectiona limba si pentru a cunoaste mai bine cultura tarii respective intrau intr-un astfel de program.

Acum, firmele de intermediere nu mai cauta in mod special studenti, orice persoana cu varsta intre 18 si maximum 30 de ani avand posibilitatea sa intre intr-un program “au pair”.

Pe langa "work and travel", programele "au pair" pot deveni, de asemenea, o sursa de venit pentru tinerii care vor sa munceasca in strainatate.

Mai concret, programele “au pair” constau in plasarea de ingrijitoare pentru copii direct in familiile acestora, persoana astfel angajata urmand sa locuiasca la familia respectiva si sa participe la toate activitatile cotidiene.

In general, familia gazda ofera cazarea si mesele gratuit si uneori pune la dispozitia angajatului si o masina cu care acesta duce copiii la scoala sau in oras. Unele familii cu dare de mana platesc si cursuri pentru invatarea limbii de catre persoana angajata si asigurarea medicala.

Programul pentru cei care muncesc in regim “au pair” difera, in functie de necesitatile familiei respective, de la 25 de ore la peste 30 de ore pe saptamana, iar remuneratia este, de asemenea, diferita. Castigurile saptamanale pornesc de la 80 de euro si pot ajunge si la 200 de euro (sau de lire sterline, in cazul Marii Britanii). Angajatul are doua zile libere pe saptamana si poate merge impreuna cu familia la care munceste in vacanta sau in diferite excursii.

Cele mai multe oferte pentru programe “au pair” disponibile in prezent pe site-urile de recrutare sunt pentru Marea Britanie, Olanda, Spania sau Statele Unite. Contractele sunt pe perioada determinata, in general pe sase luni sau un an, dar pot fi prelungite daca familia la care lucrezi isi doreste acest lucru.

Pentru a intra intr-un program “au pair”, firmele de recrutare cer taxe pentru procesarea dosarului, care ajung, in general, pana la 800 de lei, la care se adauga costul biletului de avion.

Conditii pentru a intra intr-un program “au pair”:

  • Varsta minima 18 ani
  • Cunostinte medii de limba engleza sau limba tarii in care vrei sa lucrezi
  • Diploma de bacalaureat
  • Permis de conducere categoria B
  • Cazier judiciar care sa certifice ca nu ai antecedente penale
  • Stare de sanatate foarte buna

Regulamentul european care reglementeaza munca in regim “au pair” il gasesti AICI