Echilibrul intre viata personala si munca, mai important decat salariul pentru cei mai multi angajati. Majoritatea vrea respect si incredere din partea sefului
Fericirea sau multumirea la locul de munca sunt mai importante decat salariul sau performanta la locul de munca, iar echilibrul corect intre viata si munca ocupa primul loc intre aspiratiile de cariera, arata rezultatele studiului Global Career Aspiration Survey, dat publicitatii de Manpower. Totodata, numai 3% dintre angajati aspira in primul rand la obtinerea unei pozitii inalte si vizibile.
Echilibrul corect intre viata si munca ocupa primul loc intre aspiratiile de cariera. Studiul Global Career Aspiration Survey arata ca la nivel global numai 3% dintre angajati aspira in primul rand la obtinerea unei pozitii inalte si vizibile, in timp ce 17% plaseaza dorinta de a fi cei mai buni in activitate pe primul loc.
Fata de acestia, numarul celor ce aspira intai si intai la echilibru intre viata si munca este mai mult decat dublu la nivel global (45%), iar in cazul europenilor mai mult decat triplu (55%). Cei mai putini inclinati sa aspire prioritar la excelenta in activitate sunt generatia Y, millenials (14%), spre deosebire de generatia X (17%) sau asa-numitii baby boomers (22%).
Fericirea sau multumirea la locul de munca sunt mai importante decat salariul sau performanta. 26% dintre respondentii studiului definesc succesul la locul de munca prin prisma placerii sau fericirii, fiind urmati de cei ce echivaleaza succesul cu salariul (19%), calitatea muncii (18%), respectul si recunoasterea (15%) si performanta de varf (10%).
Performanta este mai putin definitorie pentru suces in cazul europenilor (8%), decat al nord-americanilor (12%) sau asiaticilor (14%). Din punct de vedere al generatiilor, importanta acordata performantei este relativ egala: 10% din generatia Y, 11% din generatia X si 8% dintre Baby boomers definind succesul ca performanta de varf.
Liderii trebuie sa dea dovada de respect. 53% dintre respondentii studiului spun ca principala lor asteptare de la lideri este respectul pentru cunostintele si experienta angajatului. Alte asteptari includ incredere reciproca (51%), transparenta (37%), invatare si dezvoltare (32%) si o relatie intre egali, indiferent de titulatura postului sau pozitionarea ierarhica (30%). In Europa, principala astepare de la lideri este increderea reciproca.
Increderea reciproca este esentiala si in relatiile intre colegi. 59% dintre angajati isi doresc din partea colegilor incredere, aceasta asteptare fiind urmata de respect pentru cunostinte (48%), o relatie de la egal la egal (46%) si transparenta (41%). Dorinta de incredere reciproca este mai pronuntata in randul europenilor (67%), in timp ce in America de Nord prioritatea este respectul pentru cunostinte (54%). Generatia Baby Boomer este mai orientata spre incredere decat generatiile X si Y (65% versus 61%, respectiv 51%).
Angajatii vor renunta la locul de munca actual daca li se ofera un echilibru mai bun intre viata si munca sau o remuneratie mai mare. 35% dintre cei chestionati indica echilibrul viata/munca si alti 35% remuneratia crescuta ca principalii factori care i-ar determina sa schimbe locul de munca, in timp ce alti 25% ar fi interesati de o cultura organizationala diferita sau de responsabilitati si sarcini mai interesante. In Asia, 54% dintre angajati si-ar schimba locul de munca pentru a obtine echilibrul viata/munca, in timp ce in America de Nord si Europa, procentul este de 41%, respectiv 24%.
Pe acelasi subiect: