Salariile devin atractive in agricultura, in Romania. Castigurile ajung si la 7000 lei/luna, iar angajatii spun ca viata e mai buna decat a "capsunarilor" din Spania
Se schimba lucrurile si la noi in agricultura: in plina campanie, cu 12 ore muncite pe zi, salariile devin atractive. Ce-i drept, sunt slujbe sezoniere, dar pentru multi, ele pot fi o alternativa.
Castigurile pleaca de la 2.000 de lei, pentru un mecanic agricol, si trec de 5.000, in cazul inginerilor. Iar angajatii spun ca viata este mai buna decat a celor care culeg capsuni sau portocale in Italia, Spania sau Franta.
In judetul Iasi, un inginer agronom trebuie sa supravegheze 100 de angajati pe aproape 3.000 de hectare de teren. Primeste in schimb 5.000 de lei cateva luni pe an, mai ales vara, in campaniile de recoltare.
Marian Airimitoaiei, inginer agronom: "Trebuie sa trec pe la fiecare prin rotatie, sa-i explic, il controlez daca face treaba de calitate...e bine, suntem platiti bine."
Salarii de aproape 2.000 de lei incaseaza la o ferma si tractoristii sau mecanicii de pe combine. Toti au contracte legale de munca si primesc o masa calda pe zi.
Ionut Stroia, tractorist: "Daca iti faci treaba bine, e foarte, foarte bine. Nu as pleca. Am fost, dar nu e nici un avantaj."
Constantin Turcan s-a intors in tara, dupa ce a muncit opt ani in strainatate, in construtii. A facut un curs de specializare si s-a angajat la o societate agricola din Timis.
Constantin Turcan, mecanic agricol: "Trebuie sa ai bunavointa, sa fii harnic. Se castiga si in agricultura."
Munca este insa grea. In timpul campaniilor se lucreaza zi lumina, adica intre 12 si 14 ore.
Mircea Petroman, inginer agronom: "Oamenii nu sunt obisnuiti sa lucreze atat de mult. Greu gasesti oameni."
Un mecanic pe tractor sau combina poate castiga, in sezon, intre 2.000 si 3.000 de lei, chiar si 5.000 de lei daca este calificat pentru toate tipurile de utilaje. Inginerii agronomi, viticultori sau zootehnisti pot ajunge la 6-7.000 de lei. Un paznic sau un muncitor care ajuta la cules incaseaza, in aceeasi perioada, intre 1.000 si 1.500 de lei.
Marius Muresan, inginer agronom: "In perioada de campanie, se ajunge si la 6000 -7000 de lei pe luna."
Plecati sa munceasca in strainatate, in agricultura, unii au parte de experiente traumatizante. Un reportaj "Romania, Te Iubesc" a aratat mizeria in care traiesc muncitorii romani in fermele patronilor din sudul Italiei, in Sicilia. Exploatati, prost platiti, nu au nici un cuvant de spus si nici un drept.
Roman: "Iti vine o echipa din oras cu masina 4, 5 persoane, si te bate de te nenoroceste, iti rupe cocoasa. Daca ai comentat iti rupe picioarele, acolo iti rupe picioarele. Du-te tu la politie, nici politia nu te baga in seama."
Oamenii castiga intre 15 si 20 de euro pe zi, bani din care trebuie sa-si plateasca si cazarea. Cam atat ar obtine si in tara, ca sezonieri si ar fi mai aproape de casa si de familie.