La Targul Angajatori de Top din Capitala ai impresia ca toata lumea a venit sa-si plateasca facturile. Asta pentru ca la standuri sunt scanate de zor coduri de bare.

"Mi se pare OK, decat sa vii asa cu un morman de CV-uri sa dai la fiecare. E pentru prima oara cand aplic cu bar code din acesta sper sa fie bine", spune o tanara.

Iata cum functioneaza: oamenii isi completeaza CV-ul pe o platforma online, dupa ce si-au facut un cont. Descarca apoi pagina cu un cod de bare imprimat, iar CV-ul ramane in CLOUD. Cand vor sa aplice pentru un job, ofera CV-ul doar pentru a fi scanat, dupa care il primesc inapoi.

"E usor de completat, in jumatate de ora il scrii. Eu chiar sunt de acord cu barcode-ul, te scapa de hartii inutile si cred ca se uita si mai usor online pe el companiile", mai spune o alta tanara.

"Recrutam pentru campania noastra de primavara 100 de oameni - pentru asta ca sa va faceti o idee trebuie sa vedem in jur de 2.500 de oameni", spune Andreea Mihnea, HR manager Ernst&Young.

Angajatorii spun ca inventia ii scuteste de foarte multe batai de cap si le usureaza munca.

"Acum patru ani de zile am plecat de aici cu 1000 de CV-uri incarcate in sacose, am ajuns la brou si ne-am impartit si le-am triat intr-o luna. Acum plecam cu poseta pe umar si avem toate aceste sute, mii de cv-uri in baza de date la un click distanta", spune si Miriana Matei, HR manager Schneider Electric.

"Pentru cei care chiar ni s-au parut interesanti ne punem acolo un comentariu ca sa stim sigur cand ajungem la birou ca ok must be seen, yes!", mai spune si Alina Arhip, HR manager Synygy.

Dar unii remarca si dezavantaje. "Lumea tinde doar sa iti dea CV-ul sa-l scanezi fara sa se intereseze ce face compania sau daca mie imi place compania."

Scanarea codului de bare sau a QR code-urilor in locul depunerii CV-ului traditional este metoda de recrutare cel mai des folosita in Occident.