Potrivit unui sondaj realizat de portalul de recrutare Tjobs, 57% dintre cei care vor sa plece in strainatate isi cauta un job calificat, in timp ce 13,5% si-au exprimat dorinta de a ocupa posturi care necesita studii superioare.

In ceea ce priveste statutul profesional actual al celor care au participa la sondaj, mai mult de jumatate au deja un job in Romania, dar vor ceva mai bun si aproape o treime sunt someri.

Cei mai multi dintre romanii care vor sa se angajeze in strainatate sunt barbati, cu varsta intre 35 si 44 de ani si provin din mediul urban.

In ceea ce priveste nivelul de educatie, se observa o crestere a numarului celor cu studii superioare care vor sa plece, peste o treime dintre acestia fiind absolventi de facultate sau de studii postuniversitare.

Intr-un top al tarilor in care romanii vor sa-si gaseasca un loc de munca, Marea Britanie ocupa primul loc, aproape un sfert dintre aplicanti cautandu-si un loc de munca in aceasta tara, in special in regiunile Anglia si Scotia. Urmatoarele tari in preferintele romanilor sunt Germania, Grecia, Franta si Spania.

Potrivit ofertelor de joburi postate pe portalul de recrutare, in ceea ce priveste tarile in care se poate pleca la munca imediat, Grecia revine pe primul loc, in special datorita joburilor sezoniere din turism.

Peste 4.600 de posturi sunt disponibile in Marea Britanie, in timp ce Germania ofera peste 2.000 de locuri de munca.

Sute de mii de locuri de munca libere in Germania! Cum te angajezi?

Majoritatea joburilor oferite sunt in tari europene, dar cei interesati isi pot gasi un loc de munca si in Statele Unite, Insulele Caraibe sau pe vasele de croaziera, precum si in Orientul Mijlociu, in tari precum Dubai, Qatar sau Kuweit.

Odata cu luna martie se observa cresterea numarului de oferte pentru muncile sezoniere, asa ca prima pozitie intr-un top al ofertelor imediate de angajare este ocupata de joburi in hoteluri si turism – 8.300 de oferte, precum si restaurante – 1.200, agricultura – 1.200 de joburi sau vase de croaziera – 1.000 de posturi.

S-a dat startul la joburi sezoniere in strainatate! Ce trebuie sa faci pentru 1.500 de euro pe luna?

Un domeniu in continuare foarte bine reprezentat in ceea ce priveste oferta de anagajare in strainatate este cel medical, clinicile din Europa punand la dispozitia medicilor romani peste 4.000 de posturi, majoritatea in tari precum Marea Britanie, Germania sau Franta.

Alte domenii care absorb forta de munca din Romania sunt cel pentru ingrijire batrani si copii si industria divertismentului.

Datele centralizate de portalul de recrutare releva faptul ca, in luna februarie, aproape 70.000 de romani au trimis CV-uri pentru cele peste 27.000 de locuri de munca disponibile, cu 7% mai multe fata de prima luna a anului.

Citeste si:

Cum sa-ti faci CV-ul ca sa pleci la sigur in strainatate. Ponturi pentru a fi angajat “afara”