Google, Intel si Microsoft angajeaza sute de romani in tara si strainatate. Care sunt conditiile?
Daca in urma cu cativa ani a lucra pentru Google, Microsoft sau IBM era doar un vis al romanilor, iar cei care ajungeau sa se angajeze la sediile centrale din America puteau fi numarati pe degete, 2011 pare a fi anul in care tinerii absolventi de informatica pot da lovitura. Marile companii IT sau de componente fac angajari pe banda rulanta, fie pentru birourile deschise recent in Romania, fie in tari din Uniunea Europeana. Atuul pe care tinerii trebuie sa-l aiba este sa stie limbi straine cat mai multe si cat mai variate.
Google, de exemplu, cauta tineri romani pentru a-i angaja la birourile sale din Polonia si Irlanda.
In prezent, compania a postat pe site-urile de recrutare anunturi pentru specialisti in comunicare, posturi pentru care cauta fie studenti in an terminali sau proaspat absolventi, fie specialisti cu experienta de 5 ani.
Pentru aceste posturi, candidatii nu trebuie sa aiba neaparat studii de specialitate, dar trebuie sa aiba abilitati de comunicare si sa stie limbi straine variate.
Pe langa limbile obisnuite, ca franceza, germana, italiana sau spaniola, vor avea mai multe sanse de angajare cei care vorbesc rusa, ceha, slovaca, norvegiana, poloneza, suedeza sau limba ucraineana.
Dupa trimiterea CV-ului, prima etapa a procesului de recrutare consta intr-un interviu telefonic de aproximtiv 30 de minute, in care se vor verifica cunostintele de limba engleza si nivelul de educatie si aptitudinile. Dupa aceasta etapa va urma un test online pentru verificarea cunostintelor in cea de-a doua limba aleasa.
In ceea ce priveste angajarile pentru biroul local, seful Google pentru Romania, Dan Bulucea, spune ca pana la finele acestui an vor fi recrutati doar 8 angajati.
"Procesul de recrutare e transparent, insa stufos, cuprinzator. Dureaza luni de zile. Dorim sa avem cei mai buni angajati", a explicat directorul Google Romania, intr-un interviu pentru ziarul Gandul.
El a dat si cateva exemple concrete de intrebari la care un candidat trebuie sa gaseasca cel mai potrivit raspuns pentru a deveni un membru al echipei. Estimati cate flori cresc an parcul X sau care este cota de piata a companiei Y de taximetrie sunt doar cateva dintre acestea.
Pentru a intra in contact cu cei de la Google si pentru a afla cat mai multe despre felul in care lucreaza cei de acolo, compania organizeaza pe 9 aprilie, la Sala Palatului, un work-shop de cariera, in cadrul targului de joburi Angajatori de Top.
Daca Google recruteaza romani pentru birourile din strainatate, producatorul de componente Intel angajeaza zeci de specialisti pentru biroul deschis anul trecut la Bucuresti.
Printre pozitiile oferite se numara cele de ingineri de software, graficieni sau IT-isti cu diferite specializari. Nivelul de experienta pleaca de la studenti sau proaspat absolventi si ajunge pana la cinci ani.
"Intel are o experienta bogata in dezvoltarea si producerea de microprocesoare si avem nevoie de cei mai buni dezvoltatori de software. Romania este o locatie potrivita, datorita unui mediu universitar prolific si apropierii de clientii si partenerii nostri", declara vicepresedintele Intel Software&Services Group, Kostas Katsohirakis, la deschiderea centului din Bucuresti.
Centrul se va concentra pe dezvoltarea de solutii pentru o gama larga de dispozitive inteligente bazate pe arhitectura Intel. Initial, centrul va realiza activitati de cercetare-dezvoltare pentru platforma open source MeeGo.
"In Romania vom angaja initial 25 de programatori, numarul acestora urmand sa creasca in timp de 3-4 ori, odata cu diversificarea proiectelor. A durat cateva luni pana sa stabilim in ce tara sa deschidem centrul. Vrem sa fim aproape de clienti importanti", mai spunea Katsohirakis.
Presa internationala scria, de altfel, ca Romania a fost preferata Irlandei de catre Intel pentru deschiderea centrului de cercetare datorita numarului mare de absolventi de IT pe care ii are. The Independent scria la finele anului trecut ca producatorul de microprocesoare va crea 200 de locuri de munca in Romania.
Microsoft angajeaza, de asemenea, specialisti IT pentru centrul de suport tehnic din Bucuresti, dar si pentru alte centre din strainatate. (Vezi oferta de joburi)
Microsoft Romania angajeaza peste 100 de persoane, inclusiv pe Facebook si Twitter
Microsoft Romania va angaja anul acesta 100-110 persoane, majoritatea dintre acestea urmand sa fie selectate prin intermediul retelelor de socializare, a declarat directorul de HR al companiei, Cosmin Bordea.
"Anul trecut am angajat 80 de persoane pentru Romania si alte 20 pentru centrele regionale din afara, in special in Statele Unite si Danemarca. Anul acesta vrem sa crestem numarul angajarilor pentru Romania cu 20-30 de pozitii", a spus Bordea dupa seminarul "Perspective pentru HR in 2011", organizat de Ziarul Financiar.
El a adaugat ca Microsoft angajeaza persoane pe pozitii diverse, de la ingineri la top management.
"Procesul de angajare a inceput deja, iar pentru multe dintre pozitii apelam la retelele sociale, precum Facebook si Twitter. Pentru restul, respectiv pozitiile de management apelam la serviciile companiilor de executive search", a afirmat Bordea.
Centrul de dezvoltare Microsoft din Copenhaga propune, in acelasi timp, un stagiu de pregatire pentru studentii in ultimii doi ani de studii sau tinerii absolventi ai unei facultati de profil.
Oferta de joburi in tehnologia informatiilor, dezvoltare de sofware, web-design sau proiectare in IT este una dintre cele mai bogate in acest an, companii precum Oracle, Hewlett Packard sau DELL propunand sute de pozitii, atat pentru absolventi, cat si pentru cei cu experienta in domeniu.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: