Daca pana in urma cu cativa ani, tarile care ofereau cele mai multe posibilitati de angajare pentru romani erau Spania si Italia, acum multe anunturi de recrutare vin din partea angajatorilor din tarile nordice, Elvetia, Germania sau Marea Britanie.

Tari in care, in general, costurile cu locuitul si mancarea sunt destul de piperate comparativ cu cele din Romania, iar un salariu de 1.500-2.000 de euro pe luna poate sa fie insuficient si pentru cheltuielile zilnice si pentru a pune un ban deoparte pentru familia lasata in tara.

De aceea, este bine ca romanii care vor sa incerce mirajul strainatatii sa se documenteze inainte de a pleca, pentru a se asigura ca din salariul castigat vor putea sa se intretina.

Detalii despre cat de scumpa este viata in tarile Europei se gasesc pe portalul european de joburi EURES sau pe site-ul ANOFM.

Iata mai jos ce costuri implica locuirea in diferite tari din Europa, in care romanii isi pot gasi un loc de munca:

SUEDIA este una dintre cele mai scumpe tari ale Europei, alaturi de celelalte state nordice. Ne puteam da seama de asta daca ne gandim ca salariul minim ajunge undeva aproape de 4.000 de euro, in sectorul privat si putin sub 3.000 de euro, in sectorul public.

Costul vietii in Suerdia, pe luna, ajunge la aproximativ 1.000 de euro, aici fiind incluse mancarea, imbracamintea sau ingrijirea medicala. Chiria mai scoate si ea din buzunarele celor care locuiesc in Suedia intre 500 si peste 1.000 de euro pe luna, in functie de marimea apartamentului si de zona, iar utilitatile se incadreaza intre 100 si 150 de euro pe luna.

In Suedia un litru de lapte costa sub un euro, in schimb painea poate depasi 2 euro.Un kilogram de branza ajunge si la 9 euro, unul de pui depaseste 8 euro, iar un meniu la restaurant sare de 10 euro. Un litru de benzina se vinde cu 1,4 euro, iar o calatorie cu transpostul in comun costa 2,6 euro.

ELVETIA este, de asemenea, una din tarile cu un nivel d etrai foarte ridicat, dar si cu costuri pe masura. Salariul mediu depaseste 4.200 de euro pe luna, dar kilogramul de branza ajunge la 15 euro, in timp ce pieptul de pui se cumpara cu 19 euro. Un meniu la restaurant depaseste 15 euro, iar un litru de benzina se vinde cu 1,2 euro.
 
Cheltuielile de baza (apa, gaz, electricitate si gunoi) ajung la 120 de euro pe luna, iar o calatorie cu transportul in comun costa in jur de 2,45 de euro.
 
Chiria la un apartament in oras cu un dormitor depaseste 1.000 de euro, in timp ce prntru 3 camere se ajunge la o chirie de aproape 2.000 de euro. La periferie chiriile scad cu aproape 500 de euro.
 
MALTA poate fi o destinatie potrivita pentru angajare, pa langa atractia turistica. Daca reusiti sa va angajati in Malta trebuie sa stiti ca traiul pe insula nu este atat de scump ca in tarile dezvoltate ale Europei.

Salariul minim depaseste 600 de euro, dar laptele si painea costa sub un euro, kilogramul de branza ajunge la 7 euro, iar cel de pui, la 8,5 euro. Un meniu la restaurant ajunge la 8 euro, iar pachetul de tigari este dintre cele mai ieftine din tarile UE – 3 euro.

Un litru de benzina este mai ieftin decat in Romania, respectiv putin peste un euro, iar calatoria cu transportul in comun este de asemenea dintre cele mai ieftine – sub 0,5 euro.

Utilitatile costa putin peste 100 de euro pe luna. In ceea ce priveste inchirierea apartamentelor este bine de stiut ca aceste contracte se incheie pe cel putin 3 ani, dar de regula pe 5 ani. Chiria la doua camere se incadreaza intre 350 si 700 de euro, in timp ce o casa cu patru ormitoare ajunge si la 1.600 de euro, fara cheltuieli de intretinere si TVA de 18%.

PORTUGALIA este, de asemenea, una dintre tarile in care costurile vietii sunt moderate. Salariul minim nu depaseste 500 de euro, iar litrul de benzina oscileaza intre 1,2 si 1,4 euro.

Un litru de lapte costa sub o jumatate de euro, in schimb painea poate ajunge si la 4,5 euro. Carnea de porc este cea mai ieftina – 4,5 euro pe kilogram, in timp ce carnea de vita ajunge si la 20 de euro kilogramul. Fructele costa, in general, in jur de 1,5 euro kilogramul, in timo ce pe o pasta de dinti se cheltuie 3 euro.

Chiriile pleaca de la 350 de euro si pot depasi 2.000 de euro, pentru 4 camere. In general, un apartament cu 2 camere chiria este in jur de 1.000 de euro pe luna.

Sursa informatiilor: Tjobs.ro