Iata mai jos cateva dintre intrebarile care te pot pune in dificultate la interviul de angajare si cele mai potrivite raspunsuri pentru ele, in opinia specialistilor in resurse umane:

"Povesteste despre tine!"

Este afirmatia cea mai frecventa in debutul oricarui interviu de angajare si este cel mai bun moment sa te vinzi, dar fara sa-ti povestesti viata de la nastere si pana in prezent. Raspunsul trebuie sa fie scurt si sa contina informatii relevante despre calificarile pe care le ai si despre experienta dobandita. Vorbeste despre educatia ta, locurile de munca anterioare si despre planurile tale de viitor.

"De ce ai plecat de la locul de munca anterior?"

In raspunsul la aceasta intrebare ai ocazia sa accentuezi experienta pe care ai dobandit-o de-a lungul carierei si mai ales planurile de viitor, fara sa-ti barfesti seful pe care l-ai avut inainte sau sa faci o lista cu motivele pentru care ai parasit compania. In loc de asta, focalizeaza-te pe ce ai invatat la locul de munca anterior si spune-i viitorului angajator ca esti gata sa folosesti aceste lucruri pe noul post.

"Unde te vezi peste cinci ani?"

Fiecare dintre noi intra in panica atunci cand i se adreseaza aceasta intrebare la interviul de angajare. In niciun caz nu te hazarda ca spui ca vrei sa fii seful companiei la care tocmai dai interviu de angajare, ca vrei sa te pensionezi la 45 de ani si ca vrei cinci copii. Cel mai bun raspuns la aceasta intrebare este ca esti o persoana stabila si peste cinci ani te vezi tot in respectiva companie. Asta daca esti angajat, evident.

"Care iti sunt punctele slabe?"

Daca recrutorul iti adreseaza aceasta intrebare, nu trebuie sa raspunzi ad litteram. Pe viitorul tau angajator nu-l intereseaza cu siguranta ca nu stii sa gatesti sau ca ti-ar fi placut sa pictezi. Da-i, in schimb, raspunsul pe care vrea sa-l auda: ca esti obsedat de munca si nu te deranjeaza sa stai si peste program pentru a termina ceea ce ai de facut.

"De ce ai fost dat afara de la locul de munca anterior?"

Aceasta intrebare a devenit una frecventa la interviul de angajare, pe fondul caderii economiei din ultimii doi ani si a concedierilor masive. Este o intrebare dificila, cu siguranta, mai ales pentru ca multora dintre angajati nu li s-a spus clar de ce au fost dati afara. Aceasta este o intrebare la care ar fi cazul sa raspunzi cat se poate de sincer – s-a inchis firma, ai facut parte dintr-un lot consistent de oameni care au fost concediati si cam atat. Nu uita sa il asiguri insa pe angajator ca faptul ca ai fost dat afara nu are repercusiuni asupra calitatii tale profesionale.

"Spune care a fost cel mai insuportabil sef pe care l-ai avut!"

Sa nu vorbesti absolut niciodata de rau un fost sef in fata unui posibil viitor sef, pentru ca acesta va crede ca vei face acelasi lucru si in ceea ce-l priveste. Incearca un raspuns diplomatic, spunand ca nu poti sa zici ca ai avut vreun sef rau pana acum.

"Ce poti sa-mi oferi tu si ceilalti nu pot sa-mi ofere?"

In acest caz trebuie sa punctezi situatii specifice, in urma carora ai obtinut succese la locul de munca anterior. Atrage atentia asupra unor lucruri punctuale din CV-ul tau sau din portofoliu. Demonstreaza-i angajatorului cat poti sa fii de valoros pentru compania lui.

"Daca ar fi sa alegi o companie in care sa lucrezi, care ar fi aceasta?"

In niciun caz sa nu spui ca ai vrea lucra in alta companie decat cea la care esti la interviu. Vorbeste despre cat de mult iti doresti jobul pentru care ai venit si care ar fi primele lucruri pe care le-ai face daca ai fi angajat.

"Ai fi dispus sa accepti o taiere de salariu?"

Salariul este un punct delicat in discutie pentru angajare. In conditiile economice dure din aceasta perioada, cat isi permite compania sa-ti ofere poate fi punctul cu cea mai mare greutare in timpul interviului. Poti spune ce salariu ai avut inainte, dar ca vrei sa imbunatatesti aceasta situatie. Ii poti spune, de asemenea, recrutorului ca esti dispus sa te angajezi pe un salariu mai mic, dar ca in cateav luni de la angajare te astepti la o renegociere.