Lucratorii cu ziua vor primi carnete de zilier, iar veniturile castigate vor fi impozitate. VIDEO
In incercarea de a strange cat mai multi bani la buget, guvernantii vin cu solutii de impozitare a veniturilor castigate din activitatile ziliere. Dupa modelul unei legi din Ungaria, Inspectia Muncii a elaborat un proiect de act normativ care introduce carnetul de zilier, in cazul celor care efectueaza munci cu caracter ocazional, plata impozitelor catre bugetul local facandu-se in baza unui timbru social, care se achizitioneaza de la primarie.
Desi noile prevederi ar trebui sa reglementeze si asigurarea zilierilor in sistemele de pensii, sanatate si somaj, initiatorii sustin ca trebuie gasite solutii la Ministerul Finantelor, in conditiile in care pentru a beneficia de aceste drepturi este nevoie de o anumita perioada contributiva.
Legea, care se afla in lucru la Ministerul Muncii, se va aplica in cazul muncilor necalificate, prestate ocazional, din domenii precum activitati gospodaresti, constructii, agricultura, silvicultura, reparatii navale, spectacole, actiuni cultural, audiovisual sau productii cinematografice.
Potrivit proiectului, durata activitatii ocazionale este de minimum o zi si maximum cinci zile calendaristice consecutive in aceesi luna. Totodata, durata activitatii executate de un lucrator zilier nu trebuie sa depaseasca 90 de zile intr-un an calendaristic, pentru acelasi beneficiar, si 220 de zile, pentru mai multi beneficiari.
Durata zilei de lucru nu poate fi mai mare de 12 ore, respectiv 6 ore pentru lucratorii sub 18 ani care au drept de munca. In Codul Muncii, durata maxima a zilei de lucru este 8 ore pe zi.
Plata se va face la sfarsitul fiecarei zilei, iar nivelul remuneratiei nu poate fi mai mic decat salariul minim orar stabilit prin hotarare de Guvern.
Evidenta zilelor de lucru se va tine intr-un carnet pentru activitati ocazionale (carnet de zilier), pe care lucratorul il ia de la primarie contra cost, dar si intr-un registru de evidenta, detinut de angajator.
Carnetul va contine datele de identificare ale persoanei, ziua in care se presteaza activitatea ocazionala, locul de desfasurare a muncii, remuneratia zilnica si intervalul orar in care lucratorul a muncit.
Pentru suma platita, beneficiarul de lucrari va plati la primarie impozitul pe venit si va primi in schimb un “timbru social” autocolant, pe care il va lipi pe carnetul lucratorului.
Legat de contributiile de asigurari pentru pensii, somaj si sanatate, in proiect se mentioneaza ca “legea somajului, sanatatii, asigurarilor sociale prevad anumite perioade contributive pentru a putea beneficia de plata unor drepturi. Aceste activitati, prin caracterul lor ocazional, nu vor putea ajunge sa indeplineasca conditiile prevazute de lege ca perioada contributiva”.
Tocmai de aceea, pe acest subiect, initiatorii actului normativ considera ca partea care tine de contributii trebuie discutata cu Ministerul de Finante, pentru a gasi solutii pentru asigurarea acestor persoane in sistemele publice de pensii si sanatate.
Pe acelasi subiect: