Cum sa eviti capcanele de pe piata muncii! Afla aici!
Nu ti-a platit angajatorul contributiile la pensie? Ti se restructureaza postul si crezi ca vei ramane pe drumuri? Serban Paslaru, avocat specializat in legislatia muncii la Tuca Zbarcea & Asociatii, iti da cateva sfaturi despre cum sa te feresti de capcanele care pot aparea pe piata muncii, in conditiile restructurarilor masive pe care angajatorii le fac in aceasta perioada de criza.
Iata, mai jos, cateva concluzii ale discutiei de astazi:
- nu semna demisia sau incetarea contractului de munca cu acordul partilor, cu care angajorul te preseaza! Patronul nu te poate obliga sa semnezi nimic cu care nu esti de acord, si va trebui sa gaseasca alte modalitati de a te da afara.
- in cazul in care semnezi demisia sau incetarea contractului cu acordul partilor nu primesti indemnizatie de somaj sau plati compensatorii.
- in cazul in care esti concediat, angajatorul trebuie sa-ti dea cel putin un salariu brut avut inainte de concediere. Poti primi plati compensatorii mai mari daca acestea se regasesc in contractul individual de munca sau in contractele colective la nivel de ramura.
- din momentul in care angajatorul te anunta ca vei fi concediat, ai dreptul la 20 de zile de preaviz, timp in care poti veni la serviciu doar jumatate din timp. In aceasta perioada, clauzele din contractul de munca raman valabile si nu ti se diminueaza salariul.
- nu accepta sa primesti salariul "in mana", fara a semna un contract de munca! In acest caz poti fi dat afara oricand, nu beneficiezi de protectie sociala si nu ti se platesc contributii la pensie.
- pentru a fi sigur ca angajatorul iti plateste contributiile sociale la pensie, somaj sau sanatate, cere-i acestuia copii dupa actele doveditoare. Daca refuza sa ti le dea, inseamna ca este o problema si poti sesiza Inspectia Muncii pentru a controla firma sau te poti adresa instantei.
- nu ai dreptul la indemnizatie de somaj daca nu ai contribuit la bugetul de asigurari o perioada de 12 luni in ultimii doi ani.
- o angajata insarcinata nu poate fi concediata doar in cazul in care a adus la cunostinta patronului acest lucru inainte ca acesta sa o notifice cu privire la concediere.
- contractul care ofera cel mai mare grad de siguranta angajatului este contractul individual de munca, pentru ca in cazul unui astfel de contrcat se platesc toate contributiile sociale si concedirea se face parcurgand pasii impusi de lege.
- la semnarea contracului de munca trebuie sa fii atent daca salariul trecut in contract coincide cu cel cerut de tine si daca actul contine si toare sporurile obligatorii reglementate de lege. Nu semna contractul inainte sa intelegi toate prevederile pe care le contine!
- salariul inscris in contract nu poate fi mai mic decat salariul minim pe economie, de 600 de lei in acest an, care trebuie multiplicat cu coeficientii de ierarhizare in functie de studii si de calificare. Daca postul pe care te angajezi necesita studii superioare, patronul nu te poate plati cu mai putin de 1.200 de lei.
- angajatorul este obligat sa-ti dea un exemplar din contract, semnat si inregistrat la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM). In cazul in care acesta nu contine stampila ITM, angajatorul nu-ti plateste contributiile la stat.
Toate raspunsurile la intrebari le gasesti in materialul video atasat!