UE recomanda cresterea varstei de pensionare in toate tarile membre
Comisia Europeana recomanda cresterea cu regularitate a varstei de pensionare in statele membre UE, astfel incat, pe teritoriul european, perioada de pensionare sa reprezinte cel mult o treime din viata adulta, relateaza publicatia electronica EUObserver, preluata de Mediafax.
Potrivit unui articol din editia de vineri a Financial Times Deutschland, care citeaza un raport al Comisiei pe tema pensiilor, salariatii ar trebui sa lucreze mai multe ore si sa se pensioneze la o varsta mai inaintata, in caz contrar existand riscul unei "combinatii dureroase de salarii mai mici si contributii mai mari".
Raportul Comisiei, care va fi prezentat inainte de sfarsitul verii, arata ca varsta reala de pensionare in Uniunea Europeana este in medie de putin peste 60 de ani, sub media varstei de pensionare a tarilor industrializate membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare in Europa (OECD), care este de 63,5 pentru barbati si 62,3 pentru femei.
Raportul sugereaza ca, pana in 2060, europenii vor trai in medie mai mult cu sapte ani, fapt care ar presupune prelungirea perioadei de activare in munca la aproape 70 de ani, pentru a mentine echilibrul si a nu petrece la pensie peste o treime din viata adulta (peste 18 ani). Aceasta ar insemna cu patru ani si opt luni mai mult decat tinta de 65 de ani avuta in vedere pentru statele membre.
Recent, subiectul a creat tensiuni intre statele membre. In mijlocul unei dezbateri aprinse privind acordarea unui ajutor Greciei afectate de criza economica, mai multi politicieni germani au remarcat faptul ca varsta medie de pensionare pentru greci este de 61 de ani si mult mai mica pentru anumite grupuri profesionale.
Germania a ridicat recent varsta pensionarii pentru cetatenii sai de la 65 la 67 de ani. Probleme intampina si Franta, unde, potrivit Financial Times Deutschland, barbatii se pensioneaza in medie la 58,7 ani, cel mai mic nivel atat in UE, cat si in OECD.
Pe acelasi subiect: