Boc: Cheltuielile sunt taiate de la Atlantic la Pacific, Romania pare intr-un bloc de sticla
Criza economica se manifesta in continuare la nivel mondial, de la Atlantic la Pacific, iar tari atat din Europa, cat si din alte continente sunt obligate sa restranga cheltuielile bugetare, in timp ce in Romania parca se traieste intr-un turn de fildes sau bloc de sticla, a declarat premierul Boc.
"In 2010, de la Atlantic la Pacific, lumea este in continuare in criza economica si tari atat din Uniunea Europeana, cat si din alte continente sunt nevoite sa ia masuri mai dure ca oricand de austeritate si de restrangere a cheltuielilor bugetare. Din nefericire, in Romania se vorbeste foarte putin de ce se intampla in alta parte, parca am trai intr-un turn de fildes sau bloc de sticla (...) Am convingerea ca oamenii vor intelege ca masurile de austeritate nu sunt impotriva cuiva, ca nu dorim sa punem o clasa sociala impotriva alteia si ca se s-a facut este benefic pentru Romania", a spus Boc, intr-un discurs sustinut la Forumul National al IMM.
El a aratat ca Romania a fost obligata sa se imprumute si in perioade de crestere economica, dupa ce a dublat fara acoperire financiara salarii si pensii.
"La un moment dat vine momentul scadentei, nu poti merge la nesfarsit asa", a afirmat Boc.
In opinia premierului, intreruperea acordului cu FMI va duce Romania "in prapastie", prin pierderea credibilitatii si inchiderea pietelor externe de finantare, iar Guvernul ar fi obligat sa se oriennteze spre lichiditatile bancilor de pe piata interna, destinate in prezent mediului privat, la costuri mari si termene scurte de rambursare.
"De exemplu, Spania a iesit de piata externa pentru a finanta deficitul si aproape nimeni nu a dorit sa finanteze", a spus Boc.
El a afirmat din nou ca FMI a cerut autoritatilor romane sa majoreze taxele, ca sursa sigura de finantare, concomitent cu reducerea salariilor, dar ca Guvernul a stabilit, in urma consultarilor cu Banca Nationala, seful statului si experti in macroeconomie ca ridicarea nivelului de taxare va compromite premisele de crestere economica generate de mediul de afaceri.
Premierul i-a asigurat totodata pe oamenii de afaceri ca Guvernul va reevalua schemele de finantare si ajutor de stat acordate prin intermediul Eximbank si CEC, inclusiv prin modificarea regulilor specifice activitatii bancare, daca va fi cazul, in vederea sprijinirii IMM, va simplifica procedurile de licitatie publica si va introduce masuri de combatere a evaziunii fiscale. El a aratat insa ca principala problema in combaterea evaziunii este "mentalitatea de gasca" prin care functionari publici lucreaza in complicitate cu evazionisti.
El a aratat totodata ca evaziunea trebuie eliminata si la scara redusa, prin solicitarea bonului fiscal la cumpararea oricarui produs.
"Fiecare dintre noi sa conștientizeze ca un bon de casa pe care nu il luam cand mergem sa cumparam un produs sau nu il solicitam, la aceasta scara marunta, contribuim la evaziunea fiscala", a spus Boc.
Premierul i-a asigurat pe oamenii de afaceri si de faptul ca Guvernul va aloca un miliard euro pentru plata datoriilor statului fata de firme, dar le-a cerut acestora si sa se implice mai eficient in atragerea de fonduri europene.
Pe acelasi subiect: