Guvernul a aprobat miercuri scrisoarea de intentie catre Fondul Monetar International. Din document reiese foarte clar ca  salariile bugetarilor scad cu 25%, iar pensiile cu 15%.

El a precizat ca salariile si pensiile vor fi diminuate de Executiv, fara a scadea sub nivelul salariului minim pe economie de 600 lei, respectiv sub pensia sociala minima garantata de 350 lei, in timp ce venitul minim garantat va fi restrans si destinat doar persoanelor aflate in situatii financiare dificile.

"Niciun salariu nu va cobori sub limita de 600 de lei, chiar si in urma taieri salariilor. Nicio pensie din Romania nu va cobori sub nivelul de 350 de lei", a spus Emil Boc.

Asadar, de la 1 iunie, un milion de romani trebuie sa supravietuiasca doar cu pensia minima. Persoanele cu handicap si veteranii de razboi isi vor primi in continuare ajutoarele. Iar alocatia pentru copii ramane nemodificata, la fel ca si venitul minim garantat. 

Dispar insa multe alte ajutoare sociale, cum ar fi trusoul pentru bebelusi sau reducerile acordate pensionarilor pentru transportul in comun. In schimb, indemnizatiile pentru mame vor fi reduse. Cu mai putin decat s-a anuntat initial.

"Va fi o scadere de 15%, dar cu un prag minim de 600 de lei", a anuntat Boc. Asadar, o mama care castiga acum 2.500 de lei, de la 1 iunie va pierde aproape 400 de lei.

Guvernul va reduce si salariile din companiile de stat, masura care nu este prevazuta in scrisoarea cu FMI, dar va fi operata prin reevaluarea fiecarui buget in parte al acestor unitati. O reevaluare diferita urmeaza sa fie efectuata la companiile cu pierderi, unde deja salariile au fost diminuate, a mai afirmat premierul Boc.

In primul rand vor plati impozite mai mari cei care detin mai multe proprietati. Pentru a doua cladire impozitul creste cu 30%, pentru a treia se dubleaza, iar pentru a patra creste cu 200%.

In plus, Guvernul va impozita tot: tichetele de masa si cadou, tichetele de cresa, dar si platile compensatorii. Vor fi de asemenea taxate veniturile celor care lucreaza in domeniul IT. In prezent, programatorii sunt scutiti de la plata impozitelor. Nu scapa nici castigurile din depozitele bancare. Si aceste vor fi taxate potrivit Codului Fiscal.

In plus, cei care au venituri din drepturi de autor nu vor mai putea sa-si deduca mai mult de 20% din cheltuieli fata de 40%, cat pot in prezent.

Romania ar fi intrat probabil in incapacitate de plata daca nu se luau toate aceste masuri de austeritate, spun cei de la putere. "Am putea sa o tinem din imprumut in imprumut, pana in momentul in care in mod cert nu ne-ar mai imprumuta nimeni", arata Varujan Pambuccian, parlamentar independent .

Si Mugur Isarescu sustine solutia aleasa de Guvern, dar este impotriva majorarii taxelor. "Sa nu traim cu senzatia ca in Romania impozitele sunt mici. Nu sunt deloc mici. Chiar daca taxa unica este 16%, mai platesc o groaza de taxe. Si firmele se simt sufocate. Si in special contributiile sunt foarte mari", a explicat Isarescu.

Totusi, el recunoaste ca mai devreme sau mai tarziu tot vor creste birurile. "Probabil ca Romania va ajunge si la majorari de impozite", crede guvernatorul BNR.

 

Potrivit premierului, masurile anticriza sunt asumate invocandu-se articolul 53 din Constitutie, care prevede urmatoarele:

(1) Exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrans numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru: apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor; desfasurarea instructiei penale; prevenirea consecintelor unei calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.

(2) Restrangerea poate fi dispusa numai daca este necesara intr-o societate democratica. Masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o, sa fie aplicata in mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii.

"Ordinea publica si siguranta nationala sunt cele doua elemente care ne permit sa intervenim in acest caz", a spus Boc.