Studentii, "materia prima" a angajatorilor. De acum, patronii pot gasi tinerii intr-un registru unic
Patronii care isi doresc sa angajeze oameni tineri ii pot gasi intr-un registru unic, in care apar, in special, studenti. Astfel, sefii stiu de la bun inceput la ce sa se astepte. In plus, cei mai multi stiu deja ca un absolvent de facultate poate sa fie bun la teorie, insa la practica deloc.
Un studiu al Autoritatii Nationale pentru Calificari arata ca mai putin de jumatate dintre absolventii de facultate invata meserie in primele luni de la angajare. Valentin Boza este exceptia care intareste regula. Initial, s-a angajat la o firma care face utilaje grele si abia apoi s-a inscris la scoala.
Dintre toti absolventii, specialistilor in IT le este cel mai usor sa se integreze.
"De la inceputul anului, am angajat 70-80 de oameni, dintre care un sfert oameni foarte tineri. Ii scolim noi", afirma Florian Ivan, director de vanzari al unei firme de IT.
Doar ca si aici este un mic dezavantaj, pe care angajatorii si-l asuma. "Dupa ce capata experienta de 2-3 ani, gasesc de lucru in santierele din alte tari", spune Ivan Firsa, director de resurse umane al unui santier naval.
Rectorii universitatilor recunosc ca pregatesc oameni doar la teorie si au chiar o explicatie pentru asta. "Unii profesori nu au competente suficiente de limbi straine si refuza folosirea mijloacelor IT in predare", explica Ion Panzaru, rectorul Universitatii Bucuresti.
Doar la Universitatea de Petrol si Gaze din Ploiesti, decanul sustine ca a gandit cursurile in functie de nevoile marilor companii din domeniu. "Competentele trebuie sa fie dupa cerintele lor", spune Iulian Nistor, decan al Universitatii Petrol-Gaze din Ploiesti.
In cautare de salarii mari si dispusi sa-si schimbe des locul de munca, tinerii absolventi pot fi gasiti in Registrul National al Calificarilor din Invatamantul Superior. Ramane de vazut daca si facultatile isi vor actualiza oferta in raport cu nevoile de pe piata.