Arhitectii si economistii gasesc mai usor un loc de munca. Peste 11.000 de joburi libere in aceasta saptamana
Studiul a fost realizat in cadrul proiectului european Dezvoltarea unui sistem operational al Calificarilor din invatamantul superior (DOCIS) din Romania si vizeaza integrarea absolventilor de invatamant superior pe piata muncii.
Conform studiului, exista domenii in care absolventii isi gasesc un loc de munca, in medie, dupa o luna si jumatate, cum ar fi cei de la arhitectura, si in peste doua luni cei de la stiintele economice.
Absolventii de la stiinte sociale si politice, stiinte ingineresti, stiinte umaniste, educatie fizica si sport au nevoie in medie de trei luni si jumatate pana isi gasesc un loc de munca, iar cei de la sanatate, patru luni.
Tinerii care au absolvit domeniul arte isi cauta, in medie, aproximativ patru luni un loc de munca, iar cei de la medicina veterinara si drept, putin peste patru luni.
Licentiatii in stiinte exacte cauta un loc de munca peste cinci luni, cei de la stiinte agricole si silvice peste sase luni, iar cei de la stiinte ale naturii aproape sapte luni.
Competentele de tipul cunoasterea unei limbi straine si abilitatile de lucru cu calculatorul au importanta aproximativ egala cu modul de prezentare la interviu si cu tipul de personalitate, conform datelor prezentate. Totusi, competentele transversale sunt mult mai importante decat cele specifice in gasirea primului job, cu exceptia domeniului medicina umana, spun autorii studiului.
Atat pentru absolventi, cat si pentru recrutori, competentele specifice dobandite in cadrul programelor de studii sunt importante, insa ocupa un loc secundar fata de cele transversale. Inclusiv in timpul discutiilor de grup cu recrutorii, acestia par sa plaseze competentele transversale si tipul de personalitate in plan superior fata de abilitatile stricte dobandite in cursul programelor de studii.
Aproximativ 55% dintre absolventi considera in mare sau in foarte mare masura ca au obtinut abilitatile necesare pentru indeplinirea responsabilitatilor de la locul de munca. De asemenea, jumatate dintre absolventi considera ca stagiile de practica desfasurate in timpul facultatii le-au fost utile in activitatea de dupa absolvire.
Majoritatea absolventilor (86%) considera ca au invatat meserie mai degraba la locul de munca si nu la facultate.
Absolventii din domeniul stiintelor economice sunt cei mai nemultumiti de calitatea pregatirii primite in timpul facultatii. Totodata, licentiatii in arte, arhitectura si urbanism sau sanatate sunt mai multumiti decat restul de modul in care facultatea urmata i-a pregatit pentru cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca la locul de munca actual.
Autorii studiului mai arata ca tinerii considera ca mai mult de jumatate (55%) dintre cunostintele si abilitatile de care au nevoie la locul de munca au fost deprinse chiar la locul de munca, aproximativ o treime (32%) in facultate, iar 14% in alte imprejurari.
Atat angajatorii, cat si absolventii considera ca, in momentul de fata, sistemul de invatamant superior reuseste sa furnizeze cunostintele teoretice de care au nevoie, nu insa si abilitatile practice.
Doar aproximativ un sfert dintre angajatori (27%) si recrutori (23%) considera ca principala responsabilitate ar trebui sa apartina angajatorilor. Pentru 76% dintre angajatori nu conteaza daca un posibil angajat are doar diploma de licenta sau are si diploma de master, 17% dintre angajatori declara ca dintre doi candidati similari l-ar angaja pe cel cu diploma de master, in timp ce 7% spun ca l-ar angaja pe cel cu diploma de licenta.
Studiul a fost facut pe 5.576 de absolventi recenti si 4.000 de angajatori, selectati din liste ale firmelor din Romania, potrivit autorilor studiului.
Oferta de joburi vacante pentru aceasta saptamana
Cei care isi cauta un loc de munca in aceasta perioada, pot incerca la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), unde angajatorii au inregistrat peste 11.355 de locuri de munca vacante. Absolventii de facultate au la dispozitie 784 de pozitii deschise, cele mai multe dintre acestea fiind disponibile pentru ingineri si subingineri, directori de magazin, programatori, analisti sau contabili.
10.571 de anunturi de angajare se adreseaza celor cu studii medii si profesionale, dar si muncitorilor necalificati, dupa cum urmeaza:
• confectioner-asamblor articole din textile – 999;
• operator confectioner in industria de imbracaminte-tesaturi, tricotaje, mat. sintetice – 734;
• muncitor necalificat in industria confectiilor – 666;
• muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor- 315;
• lucrator comercial - 312;
• muncitor necalificat la ambalarea produselor solide si semisolide - 300;
• agent vanzari - 198;
• agent securitate - 192;
• vanzator - 126;
• sofer de autoturisme si camionete - 126;
• agent servicii client - 107;
• agent de asigurare - 105;
• tamplar universal - 94
• ambalator manual – 88
• operator roboti industriali - 77
• asistent medical generalist- 44;
• femeie de serviciu - 42;
• asistent in relatii publice si comunicare (studii medii) - 29.
Cele mai multe locuri de munca vacante sunt in Bucuresti -963, Iasi – 758, Cluj – 696, Brasov- 646, Dolj- 644, Calarasi – 372, Mures- 354 si Bihor- 331. Judetele cu cele mai putine oferte sunt Botosani- 56, Ialomita- 49, Mehedinti- 48, Galati- 41, Olt- 41 si Caras-Severin- 22.
Persoanele interesate sa ocupe un loc de munca se pot adresa agentiilor teritoriale pentru ocuparea fortei de munca de domiciliu sau de resedinta sau pot accesa pagina de internet a ANOFM, unde pot vizualiza locurile de munca vacante oferite in fiecare judet, pe meserii, precum si persoanele de contact carora le pot solicita informatii suplimentare.
Citeste si:
Inflatia din Romania s-a apropiat de media din septembrie de media UE
Portugalia trece la austeritate: taxa suplimentara pentru companiile cu profit de peste 10 mil. euro