Ne asteptam ca mai tarziu sa vina mai multi. Stiti cum sunt tinerii, nu sunt foarte matinali”, explica un reprezentant al organizatorilor. Atitudine care, insa, nu-i va ajuta pe cei care isi cauta un job si pe care angajatorii, cu siguranta, nu o apreciaza.

Intr-adevar, la doua ore de la deschiderea bursei, atmosfera s-a mai animat, iar pana la ora 11.00 aproximativ 500 de persoane trecusera pragul Palatului Copiilor, unde Agentia Municipala pentru Ocuparea Fortei de Munca (AMOFM) a organizat evenimentul.

Si pentru ca a fost o bursa care i-a avut ca tinta directa pe cei care au terminat o forma de studii, in principal liceul, cu sau fara bacalaureat promovat, mai mult de jumatate din locurile de munca oferite s-au adresat celor cu studii medii. Astfel, din cele peste 4.200 de oferte, 2.200 au fost destinate acestei categorii de tineri, urmate de 900 de locuri de munca pentru muncitori calificati, 560 pentru necalificati si tot atatea pentru absolventii de studii superioare.

Atmosfera, ca la scoala. Grupuri de tineri, stransi in asa-numitele “bisericute” pe langa peretii salii impartasesc impresii, dupa prima lor experienta din viata de adult: cautarea unui loc de munca.

“Sofer?”, se intreaba contrariat un tanar cu stras in ureche si cu smartphone-ul la vedere. “Cum sa ma angajez sofer? Si nici salariul n-a vrut sa mi-l spuna. Asta-i bataie de joc”, isi exprima acesta nemultumirea atunci cand angajatorul ii explica faptul ca fara experienta si fara bacalaureat promovat ceva mai bun nu-i poate oferi.

“Lasati CV-ul, va vom contacta noi”

In holul cladirii in care se desfasoara bursa, cinci tineri abia iesiti de pe bancile scolii s-au strans ciorchine in jurul a doua reprezentante ale unei companii de asigurari, care incerca sa-i convinga de importanta asigurarilor in viata romanilor.

“Meseria este de viitor. Vedeti ca acum totul trebuie asigurat, casa, masina, interesati-va pe internet”, le spune una dintre ele, care insa isi da seama repede ca le-a pierdut atentia. In van le explica faptul ca programul este lejer, ca pot incepe in regim part-time si ca firma va organiza pentru ei cursuri de formare profesionala in domeniu.

Intrebarea de pe buzele tuturor celor cinci este “Cat este salariul?” Cand afla ca leafa fluctueaza, ca depinde de cate polite de asigurare incheie, si ca, in medie, pentru inceput pot castiga 1.200-1.500 de lei pe luna, interesul dispare instant si “gasca” se sparge. “Nu sunt pregatiti sa munceasca”, concluzioneaza una dintre recrutoare.

Concluzie imparasita si de un reprezentant al unei alte companii de asigurari. “Pentru munca asta sunt potriviti cei activi, care au spirit intreprinzator si care vor sa faca ceva cu viata lor. Care isi traseaza obiective si fac tot posibilul sa le atinga. Din pacate, doar 10-15% dintre tinerii din ziua de astazi sunt asa. Fiecare poate castiga cat vrea, salariul lunar ajunge in unele cazuri si la 3.000 de lei”, explica Mihai Scelcunov, manager de vanzari la Asirom.

Din pacate, acesta confirma si o alta realitate de care tinerii care participa la bursele de joburi se lovesc: “Lasati CV-ul, va vom suna noi”.

 “Din cauza unei norme a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, care prevede o taxa de autorizare a agentilor de asigurare, in prezent recrutarea este blocata. Acum adunam CV-uri si  facem traininguri pana la clarificarea legislatiei”, spune Scelcunov.

La bursa de joburi functioneaza foarte bine o alta caracteristica a romanilor: la standurile goale nu se opreste nimeni, la cele la care este deja aglomeratie – garantia ca acolo se dau joburi de calitate si bine platite, se imbulzeste toata lumea. Asa se face ca cele mai cautate standuri sunt cele ale supermarketurilor si ale firmelor de recrutare. Recrutorii care cu o mana bat darabana pe masa, iar cu cealalta isi sprijina capul sunt reprezentantii firmelor de constructii si cei din industria textila.

La bursa, ca la promenada

Unii dintre cei prezenti au inteles importanta evenimentului la care participa pentru viitorul lor profesional si se remarca in multime prin imbracamintea sobra, ingrijita si prin mapa de CV-uri la subrat. Aspect la care angajatorii sunt extrem de atenti atunci cand fac recrutari.

Majoritatea, insa, este colorata. Mult prea colorata. Doua fete se remarca prin rozul orbitor si decoltat cu care sunt amandoua imbracate, potrivit mai degraba de o plimbare de seara pe malul marii, decat pentru un targ de joburi.  

Spun ca au 23 de ani, au absolvit Finante-Banci si ca de cand au terminat facultatea tot cauta si n-au gasit nimic potrivit pentru ele inca. Nu vor sa lucreze decat in domeniul pentru care s-au pregatit in faculatate, dar nimeni nu le angajeaza pentru ca nu au experienta. Si, mai ales, tin la principii: “La munca trebuie sa fii respectat, nu poti sa faci ceva ce nu-ti place sau sa lasi pe cineva sa-si bata joc de tine. Un salariu de inceput care sa treaca de 1.000 de euro mi se pare decent…”, spune una dintre ele.

Pierduti prin multimea de tineri, galagioasa si colorata, sunt si cateva persoane mai in varsta, care au venit sa-si incerce norocul - pentru a cata oara?, la o bursa de joburi, in speranta ca vor sparge, in sfarsit, ghinionul si vor gasi ceva de lucru.

Problemele de care se lovesc sunt in fiecare an aceleasi: au depasit o anumita varsta si angajatorii nu mai sunt interesati de ei, iar posturile pe care le scot firmele la concurs nu le ofera un salariu din care sa intretina o familie. Si in toate cazurile se lovesc, inevitabil, de aceeasi fraza rostita cu zambetul pe buze: “Lasati CV-ul, va vom contacta noi”. In 90% din cazuri nu-i contacteaza nimeni.

Multi veniti, putini alesi. Doar 17% dintre participanti au fost angajati pe loc

La bursa organizata la nivel national au participat peste 35.000 de oameni in toata tara, din care 611 au fost angajati pe loc. Peste 14.000 dintre participanti au lasat CV-urile, in cederea angajarii.

Din cei 611 de absolventi incadrati pe loc, 64 sunt cu studii superioare, majoritatea fiind angajati pe posturi de ingineri si economist.

Cei fara studii superioare s-au angajat ca vanzatori, confectioneri imbracaminte, paznici sau lacatusi.

Cei mai multi absolventi selectati in vederea incadrarii in munca au fost in Bucuresti (1.800) si judetele Iasi (1.443), Timis (1.057), Cluj (750) si Valcea (734).

Citeste si:

Generatia fara Bac, la somaj: "Daca tot vin degeaba banii, de ce nu?". Pentru cine a aplicat. Pentru ceilalti, sa traiasca mama si tata VIDEO

Viitorul profesional al elevilor picati la Bac: chelneri, paznici sau vanzatori. Doar 1 din 10 si-ar gasi job in aceasta vara