Statul iti da bani sa te muti de-acasa ca sa te angajezi! Cat primesti si cum beneficiezi de stimulente?
In conditiile in care in Romania indemnizatia de somaj este ca si inexistenta, iar angajarile inca nu s-au reluat ca inainte de venirea crizei, cei care sunt in cautarea unui loc de munca nu mai au nicio speranta de la stat. Exista insa posibilitatea ca somerii sa beneficieze de ceva mai multi bani de la stat, dar pentru asta trebuie indeplinite anumite criterii.
Un somer din Romania ar trebui sa primeasca de la stat maximum 4.500 de lei, dar banii nu sunt acordati decat in in cazul in care solicitantul isi gaseste un loc de munca la mai mult de 50 de kilometri distanta de localitatea de resedinta sau daca isi schimba domiciliul pentru a se angaja.
Cel putin, aceasta era suma pe care o primea pana la jumatatea anului, potrivit legii. Dupa taierile din iulie, si aceasta suma s-a diminuat cu 15%.
Potrivit legii pentru stimularea ocuparii fortei de munca, persoanele care primesc indemnizatie de somaj si isi gasesc de lucru intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 de kilometri de cea in care au domiciliul, beneficiaza de o prima de incadrare egala cu valoarea dubla a indicatorului social de referinta. In acest an, indicatorul este de 500 de lei, deci prima de incadrare ar trebui sa aiba valoarea de 1.000 de lei.
Legea mai prevede si ca, in situatia in care persoana in cauza isi schimba domiciliul pentru a se angaja intr-o alta localitate decat cea de domiciliu, statul acorda si o prima de instalare egala cu de sapte ori valoarea indicatorului social de referinta, respectiv 3.500 de lei.
Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) precizeaza insa ca, odata cu intarea in vigoare a legii care a impus taierea cu 15% a mai multor indemnizatii sociale, la jumatatea anului, printre care si ajutorul de somaj, si aceste prime au fost reduse cu 15%.
In consecinta, de la 1 iulie, valoarea primei de incadrare este de 850 de lei, in timp ce prima de instalare a ajuns la valoarea de 2.975 de lei. Astfel, maximul pe care il poate primi un somer care se muta in alta loclitate pentru a se angaja este de 3.825 de lei.
Si desi Guvernul stabilise initial ca taierile vor fi temporare, pana la sfarsitul anului in curs, pana in prezent, Executivul nu a anuntat daca indemnizatiile vor reveni la valorile anterioare taierii, dupa 1 ianuarie 2011.
Atentie, insa, pentru ca exista si reversul medaliei. Daca beneficiarul primelor enumerate mai sus ramane fara job in mai putin de un an de la angajare, este obligat sa restituie integral sumele date de stat.
Aceasta obligatie nu este generala, ci apare doar in situatiile urmatoare:
- contractul de munca inceteaza cu acordul partilor;
- contractul de munca inceteaza in urma unei condamnari cu inchisoarea;
- in cazul in care angajatul nu respecta conditiile din contractul de munca semnat, ceea ce atrage demiterea;
- in cazul in care angajatul este arestat preventiv pentru o perioada mai mare de 30 de zile;
- in cazul in care angajatul pleaca prin demisie.
Daca desfacerea contractului de munca se face ca urmare a concedierii din cauze care nu tin de angajat (concediere colectiva, restructurarea postului), acesta nu este obligat sa restituie primele primite de la stat.
Pe acelasi subiect: