Astfel, numarul estimat al beneficiarilor de indemnizatie de somaj este indicat in crestere comparativ cu proiectia din bugetul pe 2010, de la 280.000 la 449.000 persoane, in timp ce numarul absolventilor care vor primi indemnizatie de somaj ar urma de asemenea sa creasca, de la 10.000 la 45.000 beneficiari.

Conform documentului, indemnizatia de somaj medie lunara nu va depasi anul viitor 476 lei, in timp ce indemnizatia de somaj medie lunara pentru absolventi va fi inghetata la 300 lei.

Comparativ, proiectul de buget pe 2010 a luat in calcul o indemnizatie medie de somaj de 523 lei.

Ministrul Muncii, Ioan Botis, declara, vineri, pentru incont.ro, ca Ministerul Muncii lucreaza la un proiect de lege care sa reglementeze regimul tuturor prestatiilor din Romania, prin care se intentioneaza ruperea indemnizatiei de somaj de salariul minim.

Mai mult, indemnizatia se va calcula luandu-se ca referinta un indicator social, care se va stabili anual dar care, in acest an de exemplu, este mai mic decat salariul minim pe economie.

Ministrul preciza ca inca nu s-a stabilit modul de calcul al indemnizatiei, dar, in cazul in care se va folosi aceeasi metoda ca in prezent, indemnizatia ar urma sa reprezinte 75% din indicatorul social de referinta care va fi stabilit anual, prin Hotarare de Guvern.

Daca la anul indicatorul ramane la aceeasi valoare din acest an, de 500 de lei, sau va fi sub salariul minim, indemnizatia de somaj va fi mai mica decat in cazul in care s-ar fi calculat in functie de salariul minim, care ar urma sa creasca la 670 de lei.

In prezent, indicatorul social de referinta se foloseste la calculul altor indemnizatii sociale, in afara de cea pentru somaj.

 “Vrem sa incurajam intoarcerea la munca si sa-i asistam social doar pe cei care au nevoie. Daca la noi intre indemnizatia de somaj si salariul minim pe economie este o diferenta atat de mica, multi prefera sa stea in somaj decat sa se angajeze”, spunea Ioan Botis.

De altfel, Guvernul s-a angajat in negocierile cu FMI ca indemnizatia de somaj sa nu mai fie calculata in raport cu nivelul salariului minim, astfel incat ajutorul acordat somerilor sa nu creasca odata cu majorarea salariala din 2011, potrivit scrisorii suplimentare de intentie agreata cu institutia financiara.