Daca refuzi un singur loc de munca, din ianuarie spui "Pa" ajutorului de somaj!
Cei care vor refuza un loc de munca, indiferent de distanta fata de localitatea de domiciliu in care se afla postul oferit, nu vor mai primi indemnizatie de somaj. Masura va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2011! Si nu e o poveste de speriat, ci o decizie a Guvernului!
De asemenea, conform ordonantei de urgenta care a fost aprobata de Guvern, ajutorul de somaj nu va mai fi acordat nici in cazul celor care refuza sa participe la programele de formare profesionala.
In prezent, indemnizatia de somaj este sistata doar in cazul in care locul de munca refuzat este situat la o distanta de cel mult 50 kilometri de localitatea de domiciliu.
La sfarsitul lunii noiembrie, premierul Emil Boc spunea ca, in Romania, somajul nu este foarte ridicat, situandu-se sub media Uniunii Europene.
Ce a stabilit exact Guvernul
Indemnizatia de somaj va reprezenta, incepand cu anul viitor, 75% din valoarea indicatorului social de referinta, de 500 lei, si nu va mai fi raportata la salariul minim, majorat la 670 lei, aceeasi modificare de calcul urmand sa fie aplicata si pentru absolventii care vor primi ajutor de somaj.
Noul sistem de calcul va fi aplicat de la 1 ianuarie 2011, a decis Guvernul prin ordonanta de urgenta.
Actul normativ stabileste ca indemnizatia de somaj va reprezenta 75% din valoarea indicatorului social de referinta, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an, si nu 75% din salariul de baza minim brut pe tara, ca in prezent.
La suma rezultata se va adauga, ca si in prezent, un procent cuprins intre 3 si 10% din media salariului brut pe ultimele 12 luni, in functie de stagiul de cotizare.
In acelasi timp, pentru absolventi ai institutiilor de invatamant care primesc ajutor de somaj, indemnizatia va reprezenta 50% din valoarea indicatorului social de referinta, acordata pe o perioada de 6 luni, si nu jumatate din salariul minim, ca in prezent.
Indicatorul social de referinta este definit in legislatie drept unitatea exprimata in lei la nivelul careia se raporteaza prestatiile banesti - cu exceptia indemnizatiei de somaj - suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj in vederea incadrarii in munca a anumitor categorii de persoane.
Valoarea indicatorului social de referinta este stabilita in prezent la 500 lei.
"Valoarea indicatorului social de referinta se modifica prin hotarare de guvern, in functie de indicele de crestere a preturilor de consum prognozat an/an anterior", se arata in ordonanta.
Documentul mai stabileste ca persoanele al caror drept la indemnizatie de somaj a fost stabilit inainte de data intrarii in vigoare a ordonantei beneficiaza de acest drept in cuantumul aflat in plata la aceasta data.
Persoanele pentru care plata indemnizatiei de somaj este suspendata, iar repunerea in plata a acestui drept se realizeaza ulterior datei de intrare in vigoare beneficiaza de dreptul la indemnizatie de somaj in cuantumul astfel cum a fost stabilit si, dupa caz recalculat, pana la data suspendarii platii acestui drept, stabileste actul normativ.
Pe acelasi subiect: