Daca intri in somaj sau daca salariul iti este redus cu 15%, ai o dobanda penalizatoare mai mica la credit!
Clientii care au intrat in somaj sau au probleme cu salariul in sensul in care li s-a taiat cel putin 15% din el vor beneficia de o dobanda penalizatoare "mai buna" decat restul, potrivit deputatilor din Comisia de Buget, Finante si Banci.
Amendamentul aprobat, miercuri, de deputati vizeaza articolul 38, alineatul (3), si prevede eliminarea cazurilor de divort si concediu de boala prelungit din motivele pentru care dobanda penalizatoare in cazul creditelor restante nu poate depasi cu mai mult de doua puncte rata aplicata la imprumuturile fara obligatii neachitate la timp si introduce perioada pentru care se percepe dobanda penalizatoare redusa.
"Rata dobanzii penalizatoare/majorata aplicabila in cazul creditelor restante nu poate depasi cu mai mult de 2 puncte procentuale rata dobanzii aplicata atunci cand creditul nu inregistreaza restanta, in cazul in care consumatorul sau sotul/sotia acestuia se afla in una din urmatoarele situatii: somaj, sufera o reducere drastica a salariului si deces. Prin reducere drastica a salariului se intelege o reducere de cel putin 15% din valoarea acestuia. Aceasta dobanda va fi perceputa pana la incetarea evenimentului care a generat reducerea veniturilor, dar nu mai mult de 12 luni. In caz de deces, perioada nu poate fi mai mica de 6 luni", se arata in amendamentul de la articolul 38, alineatul (3).
Mai mult, deputatii au aprobat, miercuri, un alt amendament la articolul 38, alineatul (2), care prevede ca "dobanda penalizatoare se calculeaza pe baza de procent fix si se aplica la sumele restante stabilite in conformitate cu prevederile contractului de credit, cu exceptia sumelor convenite din cadrul de dobanzi".
Initial, ordonanta prevedea ca dobanda penalizatoare se aplica la suma ce reprezinta credit restant si, dupa caz, la sumele restante prevazute in contract, altele decat cele aferente creditului.
Ordonanta privind creditele de consum se afla in dezbatere la Comisia de buget-finante din Camera Deputatilor, dupa ce a fost aprobata in Senat fara nicio modificare.
Modificarea OUG 50 privind creditele populatiei astfel incat sa asigure transparenta, dar si stabilitatea financiara este una dintre cele cinci preconditii pentru eliberarea urmatoarei transe de la FMI, iar in anexa scrisorii suplimentare se precizeaza ca prevederile actului normativ nu vor fi aplicate contractelor in derulare.
Dezbaterile din Comisia de buget, finante si banci a Camerei Deputatilor privind amendamentele depuse la ordonanta privind creditele consumatorilor (OUG 50) au fost intrerupte, din lipsa de cvorum, iar deputatii vor relua discutiile cel mai devreme marti.
La momentul intreruperii sedintei Comisiei de Buget, Finante si Banci, in sala se mai aflau 6 deputati PDL, 2 de la PSD si 3 de la PNL.
La Comisia de Buget, Finante si Banci s-au depus aproximativ 130 de amendamente, redactate pe 220 de pagini.
Pe acelasi subiect: