Schimbari majore in privinta ajutorului de somaj, de la anul
Indemnizatia de somaj va reprezenta, incepand cu anul viitor, 75% din valoarea indicatorului social de referinta, de 500 lei, si nu va mai fi raportata la salariul minim, majorat la 670 lei, aceeasi modificare de calcul urmand sa fie aplicata si pentru absolventii care vor primi ajutor de somaj.
Noul sistem de calcul va fi aplicat de la 1 ianuarie 2011, a decis Guvernul prin ordonanta de urgenta.
De asemeanea, somerii nu vor mai primi indemnizaţie de somaj daca refuza un loc de munca, indiferent de distanta fata de localitatea de domiciliu in care se afla postul ofertat, sau nu participa la programe de formare profesionala, regula care va fi aplicata tot din 2011, a decis Guvernul in cadrul aceleasi ordonante de urgenta.
Legislatia in vigoare sisteaza indemnizatia de somaj doar in cazul in care locul de munca refuzat este situat la o distanta de cel mult 50 kilometri de localitatea de domiciliu.
In privinta nivelului indemnizatiei de somaj, actul normativ stabileste ca indemnizatia de somaj va reprezenta 75% din valoarea indicatorului social de referinta, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an, si nu 75% din salariul de baza minim brut pe tara, ca in prezent.
La suma rezultata se va adauga, ca si in prezent, un procent cuprins intre 3 si 10% din media salariului brut pe ultimele 12 luni, in functie de stagiul de cotizare.
In acelasi timp, pentru absolventii institutiilor de invatamant care primesc ajutor de somaj, indemnizatia va reprezenta 50% din valoarea indicatorului social de referinta, acordata pe o perioada de 6 luni, si nu jumatate din salariul minim, ca in prezent.
Valoarea indicatorului social de referinta este stabilita in prezent la 500 lei.
Mai multe despre:
#ajutor de somaj#indemnizatie somaj
Pe acelasi subiect: