Potrivit legislatiei in domeniu, pentru a primi ajutorul de somaj, trebuie sa ai peste 16 ani, sa nu urmezi cursurile unei scoli, sa nu ai serviciu sau sa nu indeplinesti conditiile de pensionare. Foarte important la stabilirea dreptului de somaj este perioada de cotizare la bugetul de asigurari sociale.

Astfel, pentru a primi indemnizatia, trebuie sa fi contribuit la bugetul de asigurari sociale cel putin 12 luni in ultimii doi ani de zile. Totodata, o conditie de baza pentru primirea ajutorului este ca pierderea locului de munca sa se fi facut din motive neimputabile angajatului. In cazul in care iti dai demisia sau iti desfaci contractul de munca cu acordul partilor, nu ai dreptul la somaj.

Cine are dreptul la indemnizatie

Au dreptul la indemnizatie de somaj si persoanele care se intorc din concediul de doi ani pentru cresterea cpilului, in cazul in care nu a fost posibila intoarcerea la vechiul loc de munca, din cauza incetarii definitive a activitatii angajatorului.
Tinerii, cu varsta de minimum 16 ani, pot primi ajutorul de somaj doar daca fac cererea in maximum 60 de zile de la abvsolvirea unie forme de invatamant si nu au reusit sa se angajeze potrivit pregaturii lor profesionale. In unele cazuri, pentru a beneficia de somaj, agentiile de ocupare cer adeverinte de la unul sau doi angajatori, care sa faca dovada ca tanarul si-a cautat loc de munca.

In afara de perioada de cotizare de minimum un an, cei care vor sa primeasca indemnizatie de somaj nu trebuie sa aiba si alte castiguri lunare care sa depaseasca valoarea ajutorului. Principala conditie pentru a primi indemnizatia este inregistrarea la agentia de ocupare a fortei de munca din raza teritoriala de resedinta.

Indemnizatia de somaj se acorda de la data incetarii contractului individual de munca sau incetarii raportului de munca, cu conditia ca cererea sa fi fost inregistrata in termen de 30 de zile de la aceasta data. In cazul in care acest termen este depasit, plata va incepe de la data depunerii cererii.

Cat timp poti sa traiesti din ajutorul de somaj

Perioada pentru care se acorda ajutorul de somaj este de sase luni, pentru un stagiu de cotizare de pana la cinci ani, de noua luni, pentru cei care au o vechime intre cinci si 10 ani si de un an pentru cei cu o vechime peste 10 ani. Pe toata aceasta perioada, beneficiarii primesc lunar o indemnizatie egala cu 75% din salariul minim, la care se adauga un procentaj din media salariilor din ultimul an lucrat, in functie de vechime.

Astfel, pentru o vechime de cel putin trei ani se adauga 3% din veniturile anterioare, pentru cinci ani vechime primesti in plus 5%, pentru un stagiu de cotizare de zece ani, se acorda 7%, iar pentru o vechime de peste 20 de ani, ajuorul de somaj creste cu 10% din media veniturilor din ultimul an. In acest an, cuantumul indemnizatieie este de 450 de lei.

Ce trebuie sa faci ca sa nu pierzi indemnizatia

Ajutorul de somaj se supenda in cazul in care beneficiarul refuza un loc de munca, propus de agentia de ocupare, potrivit pregatirii sale, situate la o distanta de cel mult 50 de kilometri de localitatea de domiciliu. Totodata indemnizatia se poate suspenda daca somerii refuza participarea la cursurile de formare profesionala organizate de agentie sau daca pleaca pentru mai mult de trei luni din tara. Cei care primesc ajutor de somaj trebuie sa se prezinte lunar la agentia de ocupare, pentru consiliere pe piata muncii.

Documente necesare pentru obtinerea indemnizatiei de somaj

·         actul de identitate, in original si copie
·         actele de studii si de calificare, in original si copie
·         certificatul de casatorie, in original si copie
·         adeverinta medicala, din care sa rezulte ca esti apt de munca sau ca ai eventuale restrictii medicale
·         actele eliberate de organele financiare teritoriale, din care sa rezulte ca nu ai alte venituri mai mari decat indemnizatia de somaj
·         declaratia pe proprie raspundere din care sa rezulte ca nu ai loc de munca

Mai multe informatii poti obine din Legea 76/2002 sau de pe site-ul ANOFM.