Unul dintre amendamente propunea ca varsta standard de pensionare, atat pentru femei, cat si pentru barbati, sa fie de 63 de ani, cresterea de la actuala varsta de pensionare urmand sa se faca treptat.

Un alt amendament propunea varsta standard de pensionare de 64 de ani atat pentru barbati cat si femei.

Senatorii au adoptat totusi un amendament potrivit caruia angajatii din domeniul apararii, ordinii publice si sigurantei nationale vor iesi la pensie la 55 de ani, atat femeile, cat si barbatii.

La dezbaterea publica pe proiectul noii legi a pensiilor, cele mai vehemente nemultumiri, atat din partea sindicatelor, cat si din partea partidelor de opozitie, au fost legate de majorarea varstei de pensionare si egalizarea la 65 de ani.

Dupa adoptarea de catre Senat, legea pensiilor va merge in Camera Deputatilor, care este camera decizionala.

In timp ce partea guvernamentala sustine ca tendinta de majorare a varstelor de pensionare s-a generalizat in UE, unele state membre avand o varsta de pensionare mai mare de 65 de ani, partenerii sociali spun ca romanii au speranta de viata mult mai mica in comparatie cu ceilalti europeni si ca vor muri inainte sa iasa la pensie.

Sindicatele ameninta cu un miting de amploare in fata Parlamentului, in zilele in care legea va fi dezbatuta in Camera Deputatilor.