Divergentele au aparut in aceasta dimineata, la intalnirea pe care premierul Emil Boc a convocat-o cu sindicatele la Ministerul Muncii, pentru a discuta despre legea salarizarii bugetarilor, majorarea salariului minim si legea pensiilor.

Presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu, a declarat, dupa ce a parasit discutiile de la Ministerul Muncii, ca premierul a fost nemultumit de faptul ca la negocieri au venit mai multi sindicalisti decat a cerut el.

Petcu a reclamat, in acelasi timp, si faptul ca in sala erau prezente si sindicate nereprezentative pentru ramurile bugetare.

Premierul a batut cu pumnul in masa si a tipat la noi ca el este organizatorul si el stabileste regulile. Este prima data cand un prim-ministru al Romaniei are un asemenea comportament cu sindicatele. Noi nu suntem slugile unui Guvern care ne pune pumnul in gura. Daca asa intelege premierul sa faca dialog social, CNSLR Fratia refuza sa participe si va avea grija sa aplice toate mijloacele de lupta sindicala”, a spus Petcu.

Presedintele CNSLR Fratia a mai reclamat faptul ca premierul si-a pastrat in jur numai “oamenii lui”, facand referire la sindicatele care sunt, in general, de acord cu politica Guvernului.  El a declarat, ulterior, pentru incont.ro, ca interpreteaza reactia premierului ca pe o incercare de intimidare, pentru ca Guvernul nu are de gand sa rezolve revendicarile sindicatelor.

In acest context, Petcu a amenintat ca organizatia pe care o conduce nu va mai participa niciodata la negocieri cu actualul prim-ministru. El a mai declarat ca in jurul datei de 1 mai, 10.000 de sindicalisti vor participa la un miting in Bucuresti, urmand ca pana pe 9 mai, de ziua Europei, sindicalistii de la CNSLR Fratia, sa picheteze prefecturile din tara si sediul Guvernului.

La finalul intalnirii de la Ministerul Muncii, premierul Emil Boc a declarat ca el a invitat pe toata lumea la discutii si ca unii sindicalisti au fost nemultumiti de prezenta altora, acest lucru provocand plecarea celor de la CNSLR Fratia.

"Eu am invitat pe toata lumnea la discutii, dar unii nu au vrut sa stea. Eu nu am orgolii, daca unii au orgolii este treaba lor. Invitatia mea ramane deschisa si toata lumea este asteptata la discutiile viitoare", a spus Boc.

El a adaugat ca urmatoarea intalnire cu sindicatele va avea loc maine, tot la Ministerul Muncii.

Premierul Emil Boc a stabilit ca astazi sa aiba o noua runda de negocieri cu reprezentantii sindicatelor, dupa ce saptamana trecuta i-a chemat la discutii la Palatul Victoria. Vinerea trecuta, in timpului unui protest organizat de Cartel Alfa la Guvern, premierul a fost intampinat de sindicalisti cu bulgari de zapada.

In aceasta saptamana sindicalistii au avut mai multe intalniri la Ministerul Muncii si la Ministerul Finantelor. Principalele nemultumiri ale acestora sunt diminuarea salariilor in urma aplicarii legii unitare de salarizare sau cresterea varstei de pensionare pentru femei. O alta cerinta a sindicatelor este majorarea salariului minim de la 600 la 705 lei.