Yang Yuanqing, directorul executiv al Lenovo, companie cu sediul in Beijing, a primit anul acesta un salariu mai mare cu trei milioane de dolari. De fapt, surplusul a constat intr-un bonus datorat rezultatelor companiei pe care o conduce.

Yuanqing a hotarat insa sa nu beneficieze de niciun dolar din acesti bani, pe care sa-i imparta celor 10.000 de angajati ai sai, din sectorul de baza– precum receptionieri sau lucratori in fabrici. In medie, fiecare dintre ei a primit aproximativ 2.000 de yuani (314 dolari).

Zhang Jing, angajat intr-unul din call centerele Lenovo a povestit pentru revista americana Forbes: „La sfarsitul lunii trecute am fost informat printr-un email ca am primit un premiu special din partea domnului Yuanqing, in valoare de 2.000 de yuani”.

Lenovo, producatorul asiatic de calculatoare, a avut in 2011 un an de varf. Profitul i-a crescut cu 73%, iar CEO-ul a primit compensatii in valoare de 14 milioane de dolari.

Yang Yuanqing  nu este insa singurul director de multinationala, recompensat regeste pentru performantele sale. Meg Whitman, CEO-ul HP primeste anual pana la sase milioane de dolari daca atinge obiectivele grupului american de hardware si software. Cat despre avantajele financiare ale noului CEO al Yahoo!, Marissa Mayer, Wall Street Journal relata vineri ca aceasta va primi in jur de patru milioane de dolari pe an, daca reuseste sa repuna pe picioare companiei supranumita „imaginea Interntului”.

Ce credeti? Sunt sanse ca directori executivi, precum CEO-ul Lenovo, sa dea un exemplu in randul colegilor din cadrul multinationalelor prin donarea unei parti din uriasele bonusuri primite, anual?