Bonusurile bancherilor au scandalizat opinia publica din Statele Unite si Europa, in conditiile in care veniturile populatiei au scazut din cauza problemelor economice.

Liderii celor mai mari 20 de economii ale lumii, reunite in G20, au convenit in 2009 limitarea bonusurilor, iar Comitetul pentru Stabilitate Financiara monitorizeaza aplicarea regulilor.

Practicile institutiilor financiare in domeniul beneficiilor platite directorilor au avut o contributie majora la criza financiara mondiala, se arata intr-un comunicat al institutiei, care a infiintat un birou de procesare a reclamatiilor la adresa bancilor care nu aplica regulile G20.

Reglementarile G20 limiteaza plata bonusurilor in numerar, iar beneficiile in actiuni trebuie acordate pe parcursul mai multor ani. In cazul in care performantele realizate de bancheri se vor dovedi nereale, exista un mecanism de recuperare a bonusurilor.

Oficiali din industria bancara au fost reticenti sa comenteze initiativa Comitetului pentru Stabilitate Financiara, pentru a nu se crede ca apara bancherii care beneficiaza de pachete salariale mari.

Dovezile privind practicile incorecte ale bancilor sunt insa greu de obtinut, a declarat Paul Fontes, director la firma de avocatura Eversheds din Londra.