Odata convenita in Parlament, limitarea bonusurilor trebuie sa fie acceptata si de guvernele nationale.

"Avem in vedere o limita a bonusului in functie de salariul fix. Limita ar trebui stabilita la 100%", a spus Othmar Karas, parlamentarul care conduce lucrarile la aceste popuneri, in timpul unei sedinte a comisiei pentru economie si afaceri monetare.

Karas a afirmat ca incearca sa obtina un acord intre diferitele grupuri politice in cadrul unui compromis privind proiectul legislativ.

Liderii sindicali si politicienii au criticat in repetate randuri pe tema bonusurilor bancherilor, aratand ca acestea sunt rupte de realitatea economica.

Comisarul responsabil pentru piata serviciilor financiare, Michael Barnier, a afirmat ca ia in calcul propunerea unor reguli suplimentare pentru bonusuri, ca raspuns la acordarea unor sume ce sfideaza "ratiunea, bunul simt si moralitatea".

Propunerea lui Karas ar conduce la impunerea mai rapida de catre UE a unei limitari a bonusurilor, prin includerea masurilor in proiectul legislativ pentru regulile Basel, care trebuie sa intre in vigoare din ianuarie. Autoritatile de reglementare membre in Comitetul de la Basel pentru Supraveghere Bancara au convenit in 2010 sa inaspreasca regulile referitoare la capital si lichiditate, ca urmare a crizei financiare care a urmat prabusirii Lehman Brothers. Planurile, cunoscute ca Basel III, vor creste de peste trei ori rezervele de capital pe care trebuie sa le detina bancile pentru a absorbi pierderi.

Comisia parlamentara pentru economie si afaceri monetare trebuie sa voteze propunerea pe 25 aprilie.

Comitetul Basel reuneste autoritati de reglementare bancara din 27 de tari, intre care SUA, Marea Britanie si China. Regulile stabilite de organizatie trebuie sa fie transpuse in legislatia nationala inainte de aplicare.